НК ще бъде променен заради присъдите за умишлени убийства

Депутатите от ГЕРБ внесоха предложения за промяна в Наказателния кодекс, която ще изключи задължението на съда за намаляване на максималната присъда при тежки умишлени престъпления заради съкратено следствие.

Повод за предложението са последните случаи на жестоки убийства, придружени с изнасилване на жертвата, при които обвиняемите признаха вината си пред съда, за да получат по-леко наказание.

В случая с делото срещу Северин Красимиров, който уби 30-годишната Виктория Маринова в Русе, съдът му наложи 30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Максималната присъда за обвиненията срещу него беше най-тежкото наказание според НК - доживотен затвор без право на замяна.

Казусът беше повдигнат отново след смъртта на 7-годишното дете от с. Сотиря, чийто насилник Мартин Трифонов също се призна за виновен след залавянето от полицията.

Предложението на ГЕРБ е съкратеното следствие да се запази като част от НК, но да не задължава съдебните състави с прилагането на по-леката присъда.

Изключение се прави за умишленото причиняване на смърт, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване, при което съдът ще може да намалява определеното наказание "лишаване от свобода" с 1/5, а не с 1/3, както досега.

Мотивите на ГЕРБ: ускоряването на наказателното производство трябва да се запази заради обективните й предимства, но и да "отговори на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда".

"Предлагаме запазване на института на съкратено съдебно следствие, за да запазим съществуващата до този момент бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието", се казва още в мотивите.

На 2 септември подобно предложение беше внесено и от депутати от БСП, но то изключваше от НПК изцяло възможността за съкратено съдебно следствие при умишлено убийство или нанасяне на тежка телесна повреда, като не засягаше въпроса за преценката на съда.

Две идентични предложения с това на БСП са внесени от депутати на "Обединени патриоти" и от "Воля".

Станете почитател на Класа