15-и септември - Международен ден за борба с лимфома

За поредна година Българското сдружение на болните от лимфом, с подкрепата на фармацевтична компания Рош България, ще отбележи Международния ден за борба с лимфом – 15 септември. Кампанията, под надслов „Светлина за утре”, включва медийни активности, с кулминация - концерт на група АКАГА от 19.30 часа на 16 септември на входа на Борисовата градина край езерото Ариана. Целта на кампанията е да се повиши информираността относно лимфом, която ще позволи все повече хора по-добре да разпознаят ранните симптоми на заболяването, да потърсят навременна консултация със специалист-хематолог и да започнат ранно лечение, което увеличава шансовете за излекуване. Независимо от факта, че по света повече от 1 млн. души живеят с лимфом и всеки ден около 1000 нови болни се диагностицират, статистиката сочи, че по-малко от 50% от хората знаят нещо за това заболяване, а 74% не знаят, че лимфомът е рак. Всяка година в САЩ се диагностицират около 63 000 нови случая на лимфом. Тази честота, присъща за развитите страни, дава основание на специалистите да твърдят, че у нас заболяват между 1000 и 1400 души годишно. Ясно изразена е тенденцията за нарастване на честотата на случаите - за последните 30 години те са се увеличили с 80 %. Друга ясно изразена тенденция е за подмладяване на пациентите. Макар най-голям брой от заболели да са от възрастовата група 45-60 години, все по-често се диагностицират болни от лимфом на възраст между 20 и 45 години. Лимфомът е петото по честота злокачествено заболяване в света. Важно е да се знае, че наред с рака на кожата (меланом) и рака на белия дроб, неходжкиновият лимфом е един от най-бързо развиващите се видове рак. Приблизително около 200 000 болни умират от лимфом всяка година. Причините за възникването на болестта са комплексни и не са напълно разгадани. Повече от 2,1 млн. болни от лимфом по света се лекуват със съвременна таргетна терапия. Със съвременните терапевтични възможности все повече се увеличава броят на болните, постигнали ремисия или излекуване. Публикуваните наскоро данни от голямо клинично изпитване (10-годишно проследяване на 399 болни с агресивна форма на лимфом) потвърждава, че ползата от съвременната таргетна терапия се запазва и на 10-та година при близо половината пациенти. От лимфом най-често страдат хора в активна възраст между 45 и 60 години, но случаите извън тази възрастова група също нарастват. Поради общия си характер, ранните симптоми често са пренебрегвани и заболяването се открива случайно при преглед във връзка с друг проблем. За съжаление около 65% от пациентите с лимфоми се диагностицират в напреднала фаза на заболяването, което може да компрометира ползата от съвременното лечение. Важно е да се знае, че изходът на заболяването се предопределя от ранната диагноза и лекуван в ранен стадий, лимфомът в много от случаите е лечим.
През последната година в лечението на това коварно заболяване у нас е отбелязан забележителен успех - всеки пациент с лимфом, който има нужните показания, получава съвременното стандартно лечение безплатно. Това е т.нар. таргетна терапия, която атакува единствено раковите клетки. Прилагането й при лечението на неходжкинов лимфом в голям процент от случаите промени хода на заболяването в контролиран процес, който води до излекуване или продължителна ремисия.
Според едно допитване на Световната лимфомна коалиция повече от половината (55%) от хората с лимфом са получили поне една диагноза преди да е установено, че страдат от лимфом и повечето от тях са имали едновременно поне два или три симптома. И докато 66% от диагностицираните с лимфом са чували за рак преди поставянето на диагнозата, 97% от тях не са знаели какво е лимфом, а 83% не са подозирали, че може да са болни от лимфом.

Всеки, който иска да получи повече информация за себе си или за свой близък, може да потърси съвет и подкрепа на телефоните или интернет сайта на Българското сдружение на болните от лимфом 02/866 47 00 и 02/865 29 09, както и на горещата телефонна линия на Национална пациентска организация 0700 10 515.

Станете почитател на Класа