Душата на града

Любопитната експозиция Знакови места на Варна включва тридесет живописни творби в жанра на градския пейзаж, пресъздаден в традициите на реализма. Картините изобразяват емблетични за града пространства - катедралния храм, сградата на театъра с околните кафенета и адмиралтейството, булевард Княз Борис и др. Авторът е търсил различната гледна точка, различната оптика към тези толкова познати топоси като използвайки художествените средства на живопистта на места е променял колорита, стилизирал е обемите и е естетизирал пространствата.



Това провокира зрителят неминуемо да извика в съзнанието си маршрутите, да открие маркерите и по този начин отново да преживее местата, превърнали се в знаци на колективната памет на този град. Изложбата Знакови места на Варна представлява и биографично събитие – с нея авторът отбелязва своя 60 годишен юбилей. Изложбата може да бъде разгледа в галерия Актив Арт.

Костадин Петков – Коцето е роден на 12.03.1951 г. в Кърджали. Завършил е Националната художествена академия в София през 1978 г. Специализира при доц. Галилей Симеонов. От няколко години живее и работи във Варна, където има участия в няколко самостоятелни и групови изложби. В настоящата изложба Коцето ще се представи с изключително стилна и изящна серия от рисунки с пастел. Неговите почитатели определено ще бъдат изненадани от различното звучене на платната му и, надяваме се, ще останат очаровани от интерпретацията му на темата на изложбата.

 

Станете почитател на Класа