Самопризнание в портрет

От фонда на НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ ЗА ЧУЖДЕСТРАННО ИЗКУСТВО по повод 105-години от рождението на големия румънски художник  Корнелиу Баба до края на януари 2012 се показва стилна  изложба. Деликатното изкуство на румънски художник бележи един от върховете в пластичното майсторство на двайстото столетие. 


Корнелиу Баба (1906 – 1997) се проявява като живописец и график и илюстратор на книги. Обявен е още приживе за национално значим художник на Румъния. Роден през 1906 г. в Крайова (Румъния). Учи във Факултета по изящни изкуства в Букурещ, но не завършва. В периода (1934 – 1938) продължава обучението си в Яш. На следващата година преподава като асистент в същия факултет, а през 1946 г. става професор. През 1948 г. е арестуван, а на следващата година – уволнен и изпратен в Букурещ. От 1958 г. е професор в Института за изящни изкуства в Букурещ. През 1963 г. става член-кореспондент на Румънската академия на науките, както и на Германската академия на науките, почетен член на Академията на науките на СССР. Създава портрети, тематични картини, илюстративна графика.

Първата си изложба прави през 1934 г.  През 1955 г. е награден със златен медал на Международната изложба във Варшава. През 1956 г. 3 от неговите картини са изложени на биенале във Венеция. Всяка година участва с изложби по целия свят. През 1964 г. урежда самостоятелна изложба в Брюксел, а през 1970 г. - в Ню Йорк. Почти всички работи на Корнелиу Баба се пазят в музеите и часните колекции в Румъния, изложени във всички престижни арт музеи в страната. Наследството му е значително.

 
В галерията от образи, създадени от могъщия талант на художника, наситената психологическа характеристика – независимо дали става дума за конкретна личност или символично обобщена фигура, – неизменно се превръща в завършено пластично състояние.



Допълнена от философското взиране в себе си в автопортретите, те изразяват дълбоко преживяната идея за пътя на човека през изпитанията на земното съществувание и силата на неговото духовно извисяване.

Баба е дълбоко свързан и с българската живописна традиция. Различни аспекти от живописния похват на този майстор на модерния реализъм са оказали влияние върху поколения български художници (между които има и негови преки ученици), най-малкото в стремежа академичната култура да бъде обогатена и разчупена в експресията на живописния артистизъм. Това по своеобразен начин го вписва в пластичната традиция на нашето изкуство, с което го свързват и немалко колегиални контакти и съкровени приятелства.



Любопитен факт е, че въпреки представителността си колекцията, представена н изложбата носи по-скоро камерен характер спрямо необятното наследство на художника, доживял респектиращо творческо дълголетие. Няколкото платна, познати на зрителя от постоянната експозиция, както и серия пастелни работи и рисунки частно притежание, ще бъдат представени в естествената среда на творби от румънски автори от колекцията на Галерията, илюстриращи характерни черти на румънската живописна школа от епохата.

Представени са вариации на темата „Лудият крал”, емблематична за автора, чиито мисли по повод на този символичен образ звучат като послание към днешния ден:

Не се промених в живописта, тъй като винаги съм смятал, че има още много да се прави със средствата, които имам. Не съм вече във възрастта на авантюрите. Напротив, аз познавам ръста си и всякога желая да се съобразявам с него, но и да бъда по-силен, по-драматичен, повече художник. Не го постигам всякога, но тези неща се включват в законите на професията, чиито рискове безвъзвратно съм поел.“


Станете почитател на Класа