Оглас от събития

На 11 май, петък, от 18 ч. в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на Галерия Васка Емануилова се открива изложбата „Реакции“ с куратор Владия Михайлова.В експозицията участват Искра Благоева, Станимир Генов, Ани Васева & Боян Манчев, Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Камен Стоянов.
 
 
 

Камен Стоянов, Синхронизация, 2010

Тя е вдъхновена от две акции, случили се преди около година в публичното пространство на София – изрисуваните фигури на един от релефите на Паметника на Съветската Армия със слогъна „В крак с времето“ и организираното от групите Трансформатори и WhATA „възпоменание“ пред плочата на новооткрития Софийски арсенал – Музей на съвременното изкуство.

1. 2.

1. “В крак с времето”, анонимна намеса върху Паметника на Съветската армия, София, фотография Никола Михов
* Паметникът е изрисуван в нощта на 17 срещу 18 юни 2011 г. и беше почистен от наета от Столична община фирма в нощта на 20 срещу 21 юни.
2. „САМСИ, не си сам“, ре/акция пред плочата на Музея на съвременното изкуство в София, организирана от Трансформатори и WhATA, 26 юни 2011 г., фотография WhATA

За настоящата изложба тези две събития са отправна точка за поставяне на въпроса за социалната роля на съвременното изкуство, неговите места на случване и диалога му с обществото.

Показани са работи на едни от активните млади автори на художествената сцена у нас, които представляват израз на раздразнение и критически коментар върху процесите в съвременния свят. Те са примери за художествени ре/акции спрямо начина ни на живеене, политическите и икономически граници, които днес преминават през телата ни и предизвикват емоции, фрустрации, вътрешно желание за само/контрол или неподчинение. Част от работите се случват по време на изложбата извън галерията, други представят в пространството архиви и документи, текстове и сложно изградени мисловни конструкции:
Камен Стоянов превръща празната рамка на билборд в странен паметник на капитализма; Станимир Генов изписва с ударна бормашина, бавно и звучно думата „съжалявам“ в столичния квартал Люлин; Ани Васева и Боян Манчев трансформират архива на пърформанса си „С“, създавайки един фантазен и космат, но и тревожещ свят на инфантилното удоволствие; Искра Благоева изследва връзката между съвременната индустрия на красотата и популярната култура; Кирил Кузманов поставя въпроса за местата и начините на представяне на изкуство между локалната среда и глобалните световни форуми чрез документация от инициативата си за прекосяване на Перловската река в София, която бе осъществена при откриването на Венецианското биенале миналата година; Викенти Комистки иронизира клишираната представа за художника-гений, който определя едностранно комуникацията си със зрителя.

Работите в изложбата не предлагат конкретни граждански платформи, политически идеи или „лозунги” за промяна, те правят видими вече съществуващи процеси в обществото и са израз на желанието на художниците да работят в много по-непосредствената среда на живеенето.


Изложбата се осъществява с подкрепата на наградата за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф“

 

„Под трафика“, инициатива на Кирил Кузманов, осъществена съвместно с Александър Даниел, Любомир Драганов, Асен Емилов, Минá Минов, Христо Станкушев, Тодор Стоянов, Перловка река, София, 03 юни 2011

 

Искра Благоева, Красотата не успя да спаси света 02, 2012, детайл

Станете почитател на Класа