Надеждата като милост

Петър ПЛАМЕНОВ
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

В Театър Любомир Кабакчиев - Казанлък ще гостува небеизвестната трупа на ТЕАТЪР "КОЛЕСО -Г. Б. ДРОЗДОВ" ТОЛИАТИ, РУСИЯ със забележителната постановка по нашумелия роман на френския писател Ерик-Емануел Шмит " ОСКАР И РОЗОВАТА ДАМА".
 
Режисьор-постановчик на спектакъла е Михаил Фейгин от Москва, понастоящем доцент в ТАТИ /ГИТИС/, ученик на големия руски режисьор, н. а. на СССР Андрей Александрович Гончаров. В спектакъла ще се представят артистите като Розовата дама /Мама/ - н.а. на Русия, проф. Наталия Дроздова, като Оскар – Светлана Саягова, а като строгата медицинска сестра - Пегги Блю, и Сандрина – Мария Кравцевич, а в нахаканата медицинска сестра „Пушената” ще се превъплъти– Альона Левичева, като санитари ще се изявят Егор Дроздов, Ярослав Дроздов.

В основата на представлението отново са писмата, написани от едно обезнадеждено болно десетгодишно дете до Господ. Открива ги Маминка Роза, "розовата дама", която го посещава в детската болница. Те описват дванайсет дни от живота на Оскар, дванайсет искрящи и поетични дни, дванайсет дни, равни на сто и двайсет години, изпълнени със забавни и вълнуващ герои. Тези дванайсет дни може би ще бъдат последните. Но благодарение на Маминка Роза, свързана с Оскар с една голяма обич, тези дванайсет дни ще се првърнат в легенда, в притча за човешката обич, топлота и надежда...

 

"Мили Дядо Боже,

Днес съм на сто години. Като Маминка Роза... Опитах се да обясня на родителите си, че животът е странен подарък. В началото надценяваме този подарък и мислим, че сме получили вечен живот. След това го подценяваме и го намираме за гаден, прекалено къс, почти сме готови да го захвърлим. И накрая си даваме сметка, че не е било подарък, а даден само назаем. И тогава се опитваме да го заслужим..."



Ерик-Еманюел Шмит замисля малкия лиричен роман “Оскар и розовата дама” като трета част от неговата романова поредица “Кръговратът на незримото”, представяща многоликото търсене на вярата у човека, разкрита през съдбите на обикновенни хора, приели някои от най-големите религиозни учения в света.  Той е сред петнайсетте най-четени автори в света, пиесите му се играят в трийсет и пет страни.

“Оскар и розовата дама” разкрива сърцето на християнскат идея за човечността. Ако в  основата на първата книга “Миларепа”, е будизмът, а на втората,” Господин Ибрахим и цветята на Корана” – суфизмът, а в последната юдейството "Синът на Ной ", то тук милостта и състраданието се разкриват през страното приятелство между едно дете и една възрастна жена. 

На едно място самият Шмит споделя:

"Никога не разбрах кой съм, така че не съм сигурен, дали съм някой. Това, което наистина ме вълнува,са човешките същества. Ако пиша, то е именно заради сладката възможност да бъда едновременно много лица и да сменям възраст, пол, докато изследвам човечеството. Каквото и да правя, дали ще бъде кино или театър, за мен е важно да се пътува в лабиринта на човешкото, а то не е за да намеря себе си, а по-скоро, за да изгубя себе си."


Ерик Еманюел Шмит, е роден през 1960 г. в Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса "Нощта на семейство Валон" (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата "Молиер".

Повечето пиеси са поставяни в чужбина. Някои от творбите му са пренесени и в киното. Жан-Пол Белмондо, АленДелон и Омар Шариф приемат присърце ролите в тях. Неотдавна бяха филмирани "Одет Тулмонд" и "Оскар и розовата дама". От 1997 г. след едно есе за Дидро Шмит започва да пише и романи - "Сектата на егоистите" и "Евангелие според Пилат" са приети горещо от критиката. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. "Elle" ("Тя").
 
В България са поставяни и се играят пиесите"Посетителят", "Енигматични вариации", Развратникът", "Хотел между тояи оня свят", "Г-н Ибрахим и цветята на корана", "Оскар и розовата дама", "Дребни брачни престъпления" и др.
 

Станете почитател на Класа