Туристи плуват в наводнена Венеция

Близо три четвърти от Венеция днес е наводнена и туристи по бански костюми плуваха на прочутия площад "Сан Марко", след като Северна и Централна Италия бе връхлетяна от вълна от лошо време със силни ветрове и порои, предаде Ройтерс.

Наводнени са магазини, къщи и исторически дворци.

Във Венецианската лагуна беше отчетен шестият най-висок прилив, откакто от 150 години се води статистика - 149 сантиметра над обичайното равнище.

Това принуди местните жители да газят във вода до кръста, а туристи по бански седяха на потънали във водата маси от близките кафенета.

За момента не е направена оценка на щетите, причинени от наводненията.

Лошото време предизвикваха хаос и на други места в северните и централните части на Италия
В област Тоскана, където от домовете им бяха евакуирани около 200 души, за четири часа се изляха 23 см дъжд, поради което реките Рикортола и Парминьола преляха. "Беше опустошително", каза кметът на Маса и Карара, един от най-пострадалите райони в Тоскана.

Отнесени са най-малко шест моста, има наводнения и свлачища, унищожени са лозя и маслинови горички, разказа той пред в. "Кориере дела сера".

Местни медии съобщиха за десетки хора, покатерили се на покривите на къщите си в Централна Италия, след като реките излезли от коритата си.

Венеция е засегната от рекордно висок прилив за четвърти път от 2000 г., причина за което, според отговарящия за екологията в града, са глобалните климатични промени. Изграждането на дигата, която ще предпазва града от повтарящите се зимни наводнения, планирана от десетилетия, ще бъде завършено до 2015 г., припомня Ройтерс.

Синоптиците прогнозират, че лошото време с проливни дъждове ще се задържи и утре. Наводненията във Венеция са често явление по това време на годината, а вчерашният прилив от 150 см е шестият по височина от 1872 г. насам, предаде агенция АНСА.

От години се работи по изграждането на подвижни диги на входа на Венецианската лагуна, за да предпазват Венеция от високи приливи, но те няма да заработят преди 2014 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Станете почитател на Класа