Хелзинки превръща стар силоз за петрол в LED арт-инсталация

Хелзинки нае мадридския „Колектив за светлинен дизайн“, за да превърне един стар силоз за петрол в брилянтна светлинна инсталация. По този начин градската управа реши да почете избора на града за „Световна столица на дизайна 2012“.

Така нареченият Силоз 468 е постоянна градска светлинна инсталация, която създава ново обществено пространство в областта Круунувурентранта. Посетителите на Силоз 468 могат да се насладят на фини светлинни ефекти през деня благодарение на перфорации в корпуса на силоза, които арт-специалистите са направили. Перфорациите създават светлинни пътечки и фигури по вътрешността на корпуса. През нощта пък компютърно контролирани светодиоди реагират на климатичните условия, за да създадат зашеметително светлинно шоу.

Силоз 468 първоначално е бил построен през 1960 г. и е използван за съхраняване на 16 000 м3 петрол. Сега е трансформиран във вятърно-контролирана осветителна инсталация. Намирайки се в залива на Круунувурентранта, силозът е видим чак до центъра на Хелзинки, крепостта Суоменлина и морето.

Поръчан от градската управа на Хелзинки, този проект е постоянна арт-инсталация и обществено пространство, където посетителите могат да се разхождат спокойно и да влизат.

За да създаде светлинната инсталация, въпросният „Колектив за светлинен дизайн“ е направил поредица от дупки в силоза, вдъхновени от съществуващите модели, изписани от ръждата. През деня светлина се процежда през всичките 2012 дупки и хвърля пъстри светлосенки, докато слънцето преминава през небето. През нощта 1280 LED светлини, монтирани по външната страна на силоза, блещукат, като светват и угасват, контролирани от софтуерна програма, имитираща ята птици в полет.

Препратката към рояците птици е свързана с крайбрежното местоположение на обекта, а преобладаващите ветрове задействат уникални модели.

Силоз 468 е отворена за посещение от посетители точно преди залез слънце и за кратко след това. Светлините остават включени до 2:05 сутринта.



Станете почитател на Класа