Лидерът на “Екогласност”: Прокопиев не дойде да види как хората умират заради неговия завод

Лидерът на ПК “Екогласност” Емил Георгиев информира 
че е внесъл в Комисията по околна среда в Брюксел доклад от 76 страници за нарушенията от страна на скандалната фирма на Иво Прокопиев - „Каолин”. Преди това синдикатите спретнаха протестно шествие пред Министерството на околната среда и водите, на което президентът на КНСБ Пламен Димитров буквално анатемоса екозащитниците.
- Имате ли представа кой и защо организира шествието против вас?
- Разбира се. Под влиянието на ръководството на „Каолин”, синдикатите излязоха на шествие с транспаранти и възгласи против нас – екозащитниците. Президентът на КНСБ Пламен Димитров буквално анатемоса представителите на ПК “Екогласност”! Всички ние, които участвахме в митинга за защита на природата и богатствата на България, бяхме квалифицирани като „квазиекологични организации, които рекетират добивния бизнес”. Бяхме обвинени, че искаме закриване на минодобивната промишленост. Това е една огромна лъжа - за съжаление, изречена от лидера на КНСБ.

- Според него само луди хора могат да закриват предприятия, които печелят. Тоест, според неговите думи освен, че сте „квази” вие сте и „луди”?
- То бива, бива, ама чак толкова ни идва в повече и няма да отминем с мълчание инсинуациите по адрес на ПК „Екогласност”. Ние никога не сме искали закриване на добивния бизнес. Искали сме само едно – спазване на европейското законодателство при опазването на околната среда и търсене на най-строга отговорност на тези, които нарушават тези закони. Ние се борим за това да съхраним красивата българска природа, а заедно с това и здравето и живота на хората. В този смисъл се почувствах огорчен от изявлението на Пламен Димитров и още същия ден поисках среща с него, за да го запозная с документите, на базата на които ние правим изводите си. Щях да поискам да ми даде и имената на рекетьорите, за които говореше на протеста, но такава среща категорично ми беше отказана. Защо, досещаш ли се?... На митинга той задаваше въпроси, свързани с „Каолин” на Иво Прокопиев, а неговите хора екзалтирано му отговаряха, че ние лъжем. Това е една от причината да изпратим в Брюксел огромната папка с доказателства, че

„Коалин” е причина за смъртта и здравето на много хора

- Кой и защо настройва синдикатите срещу вас?
- В дъното на тези протести, както вече казах, са хората на олигарха Иво Прокопиев. Ние с него отдавна воюваме, но задочно. Той нито веднъж не се появи в Меричлери на нашите протести. Да види как умират хората като мухи, да види болните и тези, които вече две години пият вода от водоноски. Ние не знаем дали синдикатите, отказвайки среща с нас и обвинявайки ни в инсинуации и лъжи, си дават сметка, че по този начин те не защитават правото на хората да живеят здравословно, а защитават интересите на олигарха Иво Прокопиев.

И друго бих искал да попитам синдикалния лидер, но едва ли ще ми отговори. Въпросът ми е: трябва ли металургичните и минни дружества да тровят въздуха, почвата и водата? И спазва ли се родното и европейското законодателство в областта на опазването на околната среда? Не трябва ли фирмите като тази на Прокопиев, които

печелят стотици милиони левове

от българските подземни богатства и плащат символичните от 1 до 2 процента концесионна такса, да инвестират част от печалбите за опазването на околната среда? Не може да се печели за сметка на здравето и живота на хората!

- Ти директно обвиняваш Пламен Димитров, че манипулира обществото. Какво имаш предвид?

- Той ни обвинява в това, че ние внушаваме на хората, че металургията и тежката индустрия нямат бъдеще и замърсяват толкова много, че по-добре тази промишленост да я оставим в полза на природата. Това е гнусна лъжа, това са опити на синдикатите да внушат на хората омраза към нас, екозащитниците. Опитват се още да ни обвинят, че рекетираме фирмите в Средногорието. Моят отговор е категоричен – ние не рекетираме, а алармираме. Ако беше обратното, лидерът на синдикатите щеше веднага да подаде сигнал до прокуратурата. Но тъй като Пламен Димитров ми отказа среща, аз бих искал да му задам чрез вас няколко въпроса и да се надявам да ми отговори: Знаят ли синдикатите колко от националното ни богатство се изнася извън пределите на България? Само един Господ знае колко пари печели Иво Прокопиев от „Каолин”, например. И защо синдикатите не протестират против намерението на Турция да построи АЕЦ в непосредствена близост до нашата граница при Резово? Знаят ли те, че това строителство е потенциална заплаха за околната среда и за развитието на туризма в природен парк „Странджа”, който е защитена територия с най-голямо видово разнообразие на всички видове биологични групи? Или се правят, че не знаят, което е още по-лошо...

- Синдикатите твърдят, че „Каолин” на Прокопиев няма никакви нарушения, а ти имаш друго мнение.
- Слушаме ги отдавна тези приказки за „Каолин”. Гледали сме и филма на продуцентска къща „Каолин” със сценарист Иво Прокопиев още през лятото на 2010 година, когато имаше граждански протести в Меричлери. И тогава синдикатът организира контрапротест с около 100 миньори, въпреки че на кариера „Великан” по документи

работят точно… 10 души и между тях няма нито един миньор

И какво - опитаха се под знака на протеста и плакатите против нас да замажат факта, че Прокопиев и компания реализират скрити печалби в размер на милиони левове. Печалби за сметка на унищожената природа в района на Меричлери и отровената с арсен вода. Знаеш ли колко станаха жертвите? - Само преди няколко дни си отиде и бившата кметица на Меричлери. А и колко още има болни от рак на кръвта!...

- Знаеш ли, преди няколко дни дъщерята на починалата кметица е написала едно агресивно писмо, адресирано до теб и до мен. В него се четат ужасни неща. Тя ни упреква, че ние с тебе сме публикували стихове е памфлети против майка й, че сме осквернили паметта й - нещо, което аз въобще не разбирам, защото никога с тебе не сме публикували подобни неща! Мислиш ли, че това е част от кампанията срещу „Екогласност”?
- Разбира се, че е така. Това са измислени неща, по-скоро насочени към мен. Става въпрос за пасквили, които вестникът на Прокопиев „Капитал” пише против „Екогласност”. Наистина никой никога не е казвал лоша дума за покойната Ваня Славова, мир на праха й. Не знам защо е тази агресия от страна на дъщеря й. Явно някой насъсква определени хора срещу екозащитниците.

Но ще ти кажа нещо друго - през лятото на 2010 година Прокопиев и компания участваха в обществена поръчка с регистрационен номер 9149 за доставка на 2,5 милиона тона варовик за сероочистващите инсталации на ТЕЦ „Марица изток – 2”. Те бяха представили документи с невярно съдържание и ако не бяхме ние от „Екогласност” да сигнализираме главния прокурор на републиката, Прокопиев щеше да спечели търг на стойност 50 милиона лева.

И да отрови и останалите живи хора в Меричлери

А на протестното шествие на синдикатите бяха издигнати транспаранти с надписа „ПК “Екогласност” оставете ни на мира!”. Ние нямаме нищо против работниците, които се бяха включили в протестното шествие. Знаем, бяха докарани насила, защото в противен случай можеха да си загубят работата. Няма обаче да оставим на мира Иво Прокопиев и компания, докато не получат заслуженото заради незаконната си дейност, за унищожената природа, за унищожените над 100 декара частни земеделски имоти. И за това, че е отровена питейната вода в Меричлери. Преди няколко дни внесохме официално доклада за нарушенията на фирма „Каолин” от 76 страници в комисията „Околна среда” в Брюксел.


Станете почитател на Класа