ЕК ни предупреждава и за влошеното качество на въздуха

Европейската комисия призова България, Словения и Латвия да се заемат незабавно с решаването на въпроса с влошеното качество на въздуха, съобщава ЕК.

Качеството на въздуха е лошо в много от държавите-членки на ЕС, въпреки задължението на правителствата да гарантират доброто качество на въздуха за гражданите. Ситуацията се оказва толкова сериозна, че Комисията предприема действия срещу 17 държави във връзка с липсата на мерки.

Днес, като част от нов подход към проблема, България, Латвия и Словения се иска спешно да обърнат внимание на продължаващите проблем, който убива повече граждани, отколкото пътнотранспортни произшествия всяка година.

От ЕК искат България, Латвия и Словения спешно да обърнат внимание на случващото се, защото продължаващият проблем убива повече граждани годишно, отколкото жертвите на пътните произшествия.

Проблемът се отнася до малките частици, които са причинител на дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Европейската комисия сигнализира, че влошеното качество на въздуха е пряка заплаха за гражданите.

Комисията се позовава на нови проучвания, според които 56% от европейците смятат, че качеството на въздуха се е влошило в последните 10 години.

В миналото ЕК изправи пред съда Италия, Португалия, Швеция и Словения за неизпълнение на задължението да осигурят добро качество на въздуха.

Комисията ще обърне особено внимание на случаите, в които повече от пет години има несъответствия с правото на Европейския съюз. Съгласно законодателството на ЕС, държавите-членки са длъжни да предприемат всички необходими мерки, за да подобрят качеството на въздуха, както и да предоставят тази информация на разположение под формата на планове за качеството на въздуха. Ако това не се случи, ще бъдат предприети правни действия срещу нарушителите.

Списъкът с предупредените държави включва Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Унгария, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения.









iNews.bg






Станете почитател на Класа