Стиви Уондър - събитие на джаз фестивала в Монтрьо

Стиви Уондър - едни от хедлайнерите на световноизвестния джаз фестивал в Монтрьо на източния бряг на Женевско езеро днес ще бъде едно от събитията на тазгодишното 48-ото издание.

Световно известното събитие, което тази година се провежда от 4 до 19 юли, предлага богата програма включваща джаз, блус, рок и дори поп. Във фестивала, който се ражда през далечната 1967 година и оттогава насам привлича топ национални и чуждестранни музиканти, включва още вокалиста на "Блър" Деймън Албърн, хип-хоп дуета "Ауткаст", северноирландския изпълнител Ван Морисън, "Масив Атак" и R&B звездата от Калифорния Banks.

Цените на билетите за седящи места на концерта на Уондър в залата "Стравински" започват от 510 долара, докато правостоящите започват от около 208 долара.

Шоуто на Фарел Уилямс на 7 юли можеше да бъде посетено срещу билети, вариращи между 152 и 416 долара.

Американският продуцент Куинси Джоунс, който през 90-те години е директор на фестивала заедно с швейцарския мениджър Клод Нобс, който почина през януари 2013 г., определя Монтрьо като "Ролс-Ройса" на фестивалите. Тазгодишният му бюджет е над 280 млн. долара и всяка година привлича близо 250 хил. почитатели на музиката.

Крис Риа се завърна на сцената на Монтрьо за първи път след 14-годишно отсъствие на 5 юли. Ван Морисън пя на 15 юли, а Хърби Хенкок и Уейн Шортър са ангажирани за 18 юли.

Мексиканският дует Родриго & Габриела излязоха пред публиката на 8 юли, за да ще подгреят изпълнението на Робърт Плант от "Лед Цепелин".

Архивът на фестивала се състои от записи на общо 6 хил. часа музика на живо, събрани на 10 хил. магнетофонни ленти, които сега се дигитализират, за да се съхрани историята на Монтрьо, която включва джаз величия като Майлс Дейвис, Рей Чарлз и Би Би Кинг.

Станете почитател на Класа