×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Оперната дива Бруна Балиони гостува на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2014”

Световното оперно величие Бруна Балиони пристигна в България по покана на артистичния директор на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2014" Христина Ангелакова. Италианското мецосопрано ще зарадва меломаните на „Среща с автограф", която ще се състои на 14 август, четвъртък от 17.00 часа в зала „Казино" на Хотел Риу Правец Ризорт. Срещата от близо ще води оперната прима Христина Ангелакова. Уникални кадри от богатата видео – колекция на певицата ще припомнят на почитателите на нейното изкуство за едни от най-бляскавите изяви на певицата по световните оперни сцени. Ще бъдат прожектирани и кадри от спектакъла на операта „Набуко" с участието на Бруна Балиони в ролята на Фенена заедно с оперните легенди Ренато Брузон, Гена Димитрова, Димитър Петков през 1981 година.
От 10 до 17 август Бруна Балиони ще проведе Майсторски клас с млади таланти, сред които са носителката на Голямата награда от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай" Беса Лугичи от Косово и мецосопраното Мария Жекова с трета награда от същия конкурс. Талантливите певици ще участват и на гала концерта „Класика, рок и танц" на площада в Правец на 17 август, а концертът на участниците в Майсторския клас ще бъде от 11.00 часа в Тържествената зала на Културен комплекс-Правец.

Световно признатата италианската оперна певица-мецосопран БРУНА БАЛИОНИ, наричана „примадоната на италианското белканто", още като дете прави впечатление с красивия си глас. Майката на Бруна настоява тя да завърши счетоводство, но младата певица избира пеенето. Учи с Джина Мария Ребори, а след това с маестро Валтер Каталди Тасони, с когото работи през цялата си кариера.
Нейната първа главна роля е Леонора от операта „Фаворитката" на Гаетано Доницети на сцената на Teatro Comunale (Болоня ) през 1974 г., /диригент Франческо Молинари Прадели, с участието на Лучано Павароти и Ренато Брузон/. Операта „Фаворитката" й отваря вратите на големите театри, включително Teatro Alla Scala в Милано (дебютира през 1974) , където години наред присъства в афишите с ролите на старата Бурия в „Йенуфа", Улрика в „Бал с маски", Адалджиза в „Норма", Графиня Федерика в „Луиза Милер", Сантуца в „Селска чест". В ролята на Адалджиза (1974) пее с Монсерат Кабайе в Болшой театър в Москва.
Редовно гостува на сцените на Римската опера, Gran Teatro La Fenice във Венеция, Teatro Verdi (Триест), Teatro Regio (Парма), Teatro San Carlo в Неапол, Teatro Regio (Торино), Teatro Massimo Bellini (Катаня), където е предпочитана в ролите на Амнерис от „Аида", Ксения в "Борис Годунов", Сляпата и Лора в „Джоконда", Олга в „Евгений Онегин", Шарлота от „Вертер", Принцеса Де Буйон от операта „Адриана Лекуврьор", Азучена от операта „Трубадур", Принцеса Еболи от „Дон Карлос", Фенена от „Набуко", Ортруда в „Лоенгрин", Марфа в „Хованщина" (пее с Борис Христов), Джейн Сиймур в „Анна Болейн" и др.
Амнерис от операта „Аида" на Джузепе Верди й донася световно признание – изпълнявала е тази роля до 40 пъти на година. В продължение на 25 години Бруна Балиони е постоянен гост в спектаклите на сцената на Арена ди Верона, като е пяла многократно ролята на Амнерис в 4 различни емблематични постановки. Сред другите й забележителни роли са още Сантуца в „Селска чест", Прециозила в „Силата на съдбата", принцеса Еболи от „Дон Карлос". Един от най-паметните спектакли е на операта „Набуко" с участието на Бруна Балиони в ролята на Фенена заедно с оперните легенди Ренато Брузон, Гена Димитрова, Димитър Петков през 1981 година. Участва като Амнерис и в суперпродукцията Арена ди Верона на операта „Аида", която е представена в Луксор, Египет в близост до големия храм на Амон през 1987 г.
От 1979 до 1982 г., гостува осемнадесет пъти на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, където изпълнява Лора в „Джоконда" (с Карло Бергонци, Грейс Бъмбри, Джузепе Патане), Сантуца в „Селска чест", принцеса Еболи в „Дон Карлос", Далила от „Самсон и Далила". От 1982 до 1986 г. участва в дванадесет представления във Виенската Щатсопера с ролите на Лора в „Джоконда", принцеса Еболи в „Дон Карлос" и Амнерис в „Аида".
През 1985 г. Бруна Балиони стъпва с голям успех и на сцената Кралската опера в Лондон в ролята на принцеса Еболи в забележителния спектакъл на операта „Дон Карлос" с участието на Илеана Котрубас, Луис Лима, Джорджо Дзанканаро, Робърт Лойд, Йозеф Рульо, Матю Бест под диригентството на Бернард Хайтинк, режисьор Лукино Висконти. Лондонският спектакъл е излъчен от RAI3 през 1987г. и е на разположение на DVD...
През 1986 година прави запомнящ се дебют в ролята на Федора от едноименната опера във Филхармоничния театър на Верона.
Гостувала е многократно на сцените на Дойче Опер Берлин, Цюрих, Щутгарт, Базел, Театро Олимпико в Монако, Монреал, Плаза де Торос де Лас Вентас и Кралската опера в Мадрид, Парижката опера, Сао Паоло (Бразилия), Далас (САЩ)...
Понастоящем Бруна Балиони се занимава с активна педагогическа дейност, прави майсторски класове по цял свят, участва в жури на престижни вокални конкурси. През 2013 година Бруна Балиони участва като Почетен член на журито на Първия Международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай" в Панагюрище.

 

Станете почитател на Класа