×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Договорена е изложба за българското културно наследство в Турция

Министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов прие днес, 21 август 2014 г., извънредния и пълномощен посланик на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче.
„Пожелавам Ви успех – както на Вас, така и на цялото служебно правителство на Република България, зная, че Ви чака много и нелека работа в близките месеци". С тези думи посланикът на Р. Турция в София Н.Пр. Сюлейман Гьокче поздрави доц. д-р Мартин Иванов с назначаването му за министър на културата в служебното правителство.
В проведения разговор, който се състоя в Министерството на културата, бе потвърдено, че отношенията между България и Турция са традиционно приятелски и добросъседски, а двустранният ни диалог продължава да се развива все по-успешно.
„Културата е най-доброто поле за сътрудничество и партньорство между народите, тя има за цел да сближава, а не да разделя народите. В рамките на този наш кратък мандат с моя екип ще направим всичко възможно, за да дадем нов тласък за задълбочаването на тези наши традиционно добри отношения между страните ни", отбеляза министър Мартин Иванов. Той припомни, че е работил успешно и с предишния посланик на Р. Турция в България в периода 2011 – 2013 г. като председател на Държавната агенция „Архиви", когато са били предприети и постъпки за обмен на документи и исторически архиви между страните ни.
Сред темите, засегнати по време на срещата в Министерството на културата, бе и подготовката на Програмата за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство между Р. България и Р. Турция за периода 2014 - 2018 г. „За нас опазването на културно-историческото наследство е важен приоритет и бихме искали Програмата за сътрудничество в опазването на недвижимото културно наследство между страните ни по-скоро да бъде подписана и да влезе в сила", посочи посланик Гьокче. Турският дипломатът отбеляза също, че в Истанбул продължава ремонтът на българския храм „Свети Стефан", известен и като Желязната църква. Средствата за укрепването на Желязната църква бяха осигурени от турска страна, допълни посланик Сюлейман Гьокче.
В хода на разговора министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов и посланик Сюлейман Гьокче се обединиха и зад идеята представителна изложба с постиженията на най-добрите български специалисти по реставрация и консервация на културното наследство да бъде показана скоро в Турция, а на разменни начала техни колеги реставратори от южната ни съседка да представят своята дейност и успехи на специална изложба в София.
Ще се радвам и ако занапред по-често започнат да се организират изложби на съвременни турски художници в България, както и на български творци – в нашата страна, каза посланикът. Турският дипломат изтъкна, че иска да даде своя принос в развитието на двустранното сътрудничество между страните ни в най-различни сфери, така че да се оползотвори по най-добрия начин потенциалът за взаимоизгодно партньорство. България днес има свои Генерални консулства в Истанбул и Одрин, но страната ви би могла да разкрие свои консулства и в други градове на територията на Република Турция, каза още посланик Сюлейман Гьокче.
По време на срещата посланик Гьокче изрази загриженост за състоянието на джамията "Ибрахим паша" в Разград, изграждането на която е започнало през 16 век. Дипломатът препоръча по-активно да се търсят възможности за финансиране на нейния ремонт. Доля Йорданова, гл. експерт в Дирекция „Международна дейност, европейски програми и проекти" в Министерство на културата, отбеляза, че Министерството вече е финансирало изготвянето на технически проект за нейния ремонт и реставрация, но за да бъде той успешно реализиран, са необходими средства в размер на около 2 млн. лева.
В срещата взеха участие и Деяна Данаилова – и.д. директор на Дирекция „Международна дейност, европейски програми и проекти" в Министерство на културата, експерти от МК, както и съветници и дипломати от Посолството на Р. Турция у нас.
В края на срещата министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов и посланикът на Република Турция Сюлейман Гьокче си размениха протоколни подаръци. Министър Мартин Иванов подари на турския дипломат каталог със съвременно българско изкуство.

 

Станете почитател на Класа