Министър Вежди Рашидов договори в Брюксел общи културни прояви с Великобритания и Холандия

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е в Брюксел на заседание на Съвета на министрите, проведе днес кратки двустранни срещи с министрите на културата на Великобритания г-н Ед Вейзи и на Холандия - г-жа Йет Бъсемакeр.

По време на разговора си с г-н Ед Вейзи - министър на културата и цифровата икономика на Великобритания, министър Рашидов сподели, че на България й предстои много съвместна работа с Естония и Обединеното кралство за подготовката на 18-месечната програма на т.нар. „Тройка" за председателството на Съвета на ЕС през 2017-2018 година. Както е известно, в посочения период трите държави – Великобритания, Естония и България, ще председателстват Съвета на ЕС последователно за по шест месеца.

Министър Рашидов запозна британския си колега и с голямата българска изложба в Лувъра в Париж, планирана за пролетта на 2015 година, като го покани да присъства и на официалното й откриване. Великобритания може да гостува с експозиция от свои автори в новия Национален български музей в кв. 500 в центъра на София, предложи министър Вежди Рашидов. Двамата министри обсъдиха и възможностите за сътрудничество в други области като книгоиздаването, литературните преводи, музиката, библиотеките. Британският министър на културата сподели с г-н Рашидов, че в училището на неговите деца учат българчета, чиито родители са музиканти и той много харесва фолклорната музика, изпълнявана от тях. "Зная за постиженията на българската култура, зная и за българските зимни курорти и дори планирам да дойда в България на ски," каза още г-н Ед Вейзи.

„Културата е в състояние да сближи нашите страни", посочи министър Рашидов по време на двустранната си среща в Брюксел с г-жа Йет Бъсемакeр, министър на образованието, културата и науката на Кралство Нидерландия.

Двамата обсъдиха възможностите за обмен на изяви на творци от различни области – литературата, пластичните изкуства, музиката, като се обединиха и зад идеята да бъдат показани постиженията на двете държави в опазването на културното наследство.

Станете почитател на Класа