Христина Ангелакова празнува юбилей

ХРИСТИНА АНГЕЛАКОВА празнува юбилей - на 28 ноември в залата на Националната художествена галерия нейните многобройни почитатели ще имат вълнуваща среща с певицата.

Христина Ангелакова  е завършила Музикалната академия в София при професор Сима Иванова и „Санта Чечилия" в Рим. Специализира във Венеция бароков вокален стил и в Центъра за усъвършенстване на млади певци към Миланската Ла Скала при световноизвестната певица Джина Чиня. Кариерата й започва щастливо: тригодишен договор с Миланската скала, където Христина Ангелакова прави своя творчески дебют в ролята на Улрика от „Бал с маски". Зареждат се нови партии – Йокаста от „Едип цар" на Стравински, Адалджиза от „Норма", Леонора от „Фаворитката", Елизабет от „Мария Стюард" и др. Участва и в представления на Пикола Скала, концертира из Италия с прочутия оркестър „Виртуози ди Рома", с които се изявява в бароковия репертоар.

Творческото й формиране става в умелите ръце на най-големите диригенти и режисьори от 70-те години на 20 век – Mадерна, Гавацени, Бартолет, Питър Маг, Делман, Аранович, Сандзоньо, Дзеда Джелмети, Патане, Савалиш, Лопес Кобос и режисьори от ранга на Меноти, Зануси и др. Христина Ангелакова е солистка на Националния оперен театър-София от 1976 година. На неговата сцена тя осъществява поредица от блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от „Италианката в Алжир" на Росини, Маделон от „Андре Шение", Графинята и Полина от „Дама Пика", Марфа от „Борис Годунов", Ахросимова от „Война и мир", Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от „Поругаването на Лукреция" от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като „Хан Крум" от Александър Йосифов, „Хан Аспарух" от Ал. Райчев, "Саламбо" на Веселин Стоянов.

Паралелно с дейността си в България, тя направи и авторитетна международна кариера, отвела я до сцените на Скалата, Римската опера, „Дойчеопер" – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой театър – Москва, Руан, Атина... Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове /Бетовен - „Девета симфония", Малер - „Песни за мъртвите деца","Песни за земята" и Осма симфония, Прокофиев – „Александър Невски", Яначек – „Глаголска меса", Респиги – „Залезът".../ Многобройни са участията й в радио- и телевизионни записи за РАИ („Армида" от Глук, „Луиза Милер" от Верди, «Андре Шение» от Джордано – филм и др.), за БНР, БНТ, има издадени компакт-дискове и плочи в „Балкантон". От 2001 до 2004 година Христина Ангелакова е първата жена-директор на Националната опера и балет. През периода 2004 – 2008 година като председател на фондация "Национална опера и балет" осъществява едни от най-значимите събития в културния календар на столицата. Прави своята режисьорска изява с постановка на «Така правят всички» от Моцарт на сцената на Музикално-драматичен театър «К. Кисимов»-Велико Търново. От 2012 година е артистичен директор на Музикалния фестивал «Моцартови празници» в Правец. Доцент на ДМА «Проф. Панчо Владигеров» - София.

Христина Ангелакова е удостоена с почетното звание "Комендаторе" на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия.

Станете почитател на Класа