×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Радиосимфониците свирят Барток и Малер

„Концерт за две пиана и ударни" от Бела Барток и Симфония № 5 на Густав Малер ще чуе софийската публика по време на традиционния петъчен концерт на Радиосимфониците, който ще се състои на 20 февруари от 19.00 ч. в зала „България". На диригентския пулт ще застане Йордан Камджалов. Специалната изненада към софийската публика е изпълнение на втората част от Концерта за струнен оркестър на Лазар Николов. Солисти ще бъдат клавирното дуо Аглика Генова & Любен Димитров и перкусионистите Добри Палиев и Пламен Тодоров.

Йордан Камджалов започва репетициите със Симфоничния оркестър на БНР с устрема, че Малер e една платформа, която стимулира човек да изследва себе си и да премине отвъд човешките граници. „Когато отидем на сцената усещането е, че сме призовани да извършим подвиг", казва Йордан Камджалов. Успехът на един концерт диригентът съизмерва с докосването до повече човешки сърца. „Нотите са само повод и отправна точка към главното – успешното предаване на посланията, кодирани от композитора към публиката", признава маестро Камджалов. „Емоционалният свят, който Малер проектира и изисква, за да има смисъл неговата музика, е на абсолютния лимит на човека. Малер ни тласка към нови граници".


Концертът ще започне със специална изненада за публиката – изпълнението на втората част от Концерта за струнен оркестър на Лазар Николов. „Миналата седмица се навършиха 10 години от смъртта на Лазар Николов, който за мен е явление. Той е един гигант, тих и кротък колос в българското изкуство. Лазар Николов дойде, появи се, успя да се развие и да вдъхнови много хора, но също така кротко и незабелязано си замина. За мен е болезнено да виждам как такива гиганти и тяхното творчество биват бързо забравени. Това е един мой поклон към Лазар Николов. Целият концерт бих искал да посветя на него", уточнява Йордан Камджалов. Сред специалните гости на концерта в зала България ще бъде и вдовицата на Лазар Николов – г-жа Ханя Николова. По думите й, тя се запознава с Лазар Николов, след като чува за първи път именно Концерта за струнен оркестър.


Маестро Камджалов заявява, че винаги идва да дирижира в България с преклонение и благодарност към красотата на българската душа и българските музиканти. „Радвам се на поредната ми среща със Симфоничния оркестър на БНР. Изключително много съм впечатлен от техния професионализъм и отговорност. Те са изключително опитни колеги, от които мога само да се уча. С тях се чувствам в сигурни ръце и това завръщане към българските музиканти за мен е много съществено. Аз дирижирам на много места по света – Япония, Германия, Франция и т.н., но това докосване до българските ми колеги е нещо, което ми дава значими и съкровени аспекти. Това е едно безценно докосване". Йордан Камджалов определя клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров като вдъхновение за него. „Те са професионалисти и да се работи с тях е празник. Благодарен съм, че се съгласиха и бе възможно да включат този концерт в програмата си".al401x


След концерта в зала „България" маестро Камджалов и виртуозните пианисти Аглика Генова и Любен Димитров ще реализират специална звукозаписна сесия със Симфоничния оркестър на БНР. „Бих искал дискът, който ще запишем, да бъде една визитна картичка на БНР и за Симфоничния оркестър, който е с огромни възможности – европейски и световни", заключава маестро Камджалов.

Станете почитател на Класа