Феновете на москвича празнуват край Калофер

Александрина Андреева

Пролетният събор на клуб "Москвич" – България, събра фенове на култовата марка соцколи в местността Паниците над Калофер. Водачите, които притежават автомобили последен писък на модата, се грижат с обожание и колекционерска страст за антиките – това пролича на внушителното сборище, където всеки се опита да покаже, че москвичът е велика работа! На миналогодишния пролетен събор във Вонеща вода имаше не повече от 35 представители на съветската марка "Москвич", тази година техният брой надхвърли 50! В този клуб са събрани предимно млади хора, заразени от колекционерска страст. „Качим ли се на нашите любими автомобили се пренасяме 30-40 години назад , когато нямаше компютри и мобилни телефони. Те са като една машина на времето, една призма, през която се вижда светът по различен начин“, казва Атанас Василев, собственик на москвич.
На събора присъстваха автомобили от 1967 година - „Москвич 408“, та чак до 1993 г. - „Москвич 2141“. Най-старият автомобил в клуба е от 1957 година - „Москвич 402“, и е собственост на Невен Стоянов от Бургас. Гордост на клуба са москвичите 408 на Антон Каракоев от Казанлък и 412 на Атанас Василев от Варна. И двата автомобила са с оригинална боя и с почти никаква реставрация.
Най-многобройни в клуба са москвичите от модел 2140, произвеждани между 1975 и 1988 година. Несъмнено обаче между тях изпъква пълноинжекционният „Москвич 2140“ , произведен през 1981 година, собственост на братята Тодор и Васил Георгиеви. Автомобилът е с цялостен тунинг както на купето и окачването, така и на двигателя и спирачната система, като двигателят си е москвичовият от серията 412 с обем 1,5 литра , но с подобрения и инсталирана инжекционна система. Автомобилът развива 200 км/ч. и се ускорява от 0 до 100 км/ч. за 10 сек.
За да стигнат до мястото на събора, участниците трябваше да преминат през брод на река Тунджа, който на места достигаше 50 см дълбочина. Весело и зрелищно!
Проведе се и поход-парад на автомобилите по маршрута Калофер, Карлово, Сопот до родните къщи на Христо Ботев, Васил Левски и Иван Вазов.
„Ние сме особено горди от факта, че марката „Москвич“ е произвеждана в България - в завод "Балкан" – Ловеч, са сглобени над 313 хиляди автомобила“, споделя един от основоположниците на клуб „Москвич“ - България, Живко Ангелов. Този автомобил е изключително здрав , непретенциозен , прост. „Повечето от нас са получили москвича като наследство от бащи, дядовци и роднини. Има хора и с по 2 и 3 москвича, че дори и с по 5, като те вече се присламчват към категорията на колекционерите. Те карат москвича просто за кеф!“, казва Атанас Василев.

Станете почитател на Класа