Карталов доведе Анна Томова за „Саломе“

Елиана Митова
„Великолепни гласове, талантливи млади хора! Искам да им предам всичко, което съм научила за Рихард Щраус“. Това сподели на среща с журналисти оперната прима Анна Томова-Синтова, която от няколко дни работи с млади артисти в Софийската опера. С изгряващата звезда Цветана Бандаловска великата оперна прима подготвя изключително трудната партия на Саломе от едноименната опера на Рихард Щраус. „Цветана е много подходяща за ролята. Не е правилно Саломе да бъде изпълнявана от чисто драматични сопрани. Трябва глас по детски чист, с лирично звучене. Точно като на Цветана“, обяснява Анна Томова.
"Ролята дойде като дар за мен, така неочаквано. Благодарна съм и съм щастлива, защото много обичам немската музика и Рихард Щраус. През четирите дни работа научих много, друг свят се разкри пред мен. Г-жа Синтова "ми отваря вратата" – вадя от себе си неща, които не съм подозирала, че ги имам," разказа Цветана Бандаловска.
Анна Томова е у нас по покана на оперния директор Пламен Карталов, който разчита на нея за вокалната подготовка на солистите, ангажирани за „Саломе“. „Рихард Щраус е обичал славянски гласове да интерпретират персонажите му. Знам го от сина му, с когото неведнъж сме се срещали. Между тези гласове е и българката Люба Велич, смятана за световен еталон за изпълнението на партията на Саломе“, поясни Анна Томова. В съвременния оперен свят тя също е призната за несравнима изпълнителка на героините от творчеството на Рихард Щраус. „За да бъде разбран този композитор, трябва подготвена публика. Когато за първи път отидох в Лайпциг и видях неговата опера „Жената без сянка“, реших, че тази музика категорично не е за мен. А след време светът ме аплодира точно заради героините на Рихард Щраус Необходимо е и артистите, и публиката да се запознаят с традицията на немската опера и специално с творчеството на Рихард Щраус - за мен той е композиторът на днешния ден и на бъдещето, а и общата оценка е, че е много съвременен и модерен“, казва Анна Томова. Примата е много доволна от артистите, които по думите й са запалени по ролите си, работят всеотдайно и задълбочено. Притеснена е само от краткото време, с което разполага преди премиерата. „Има неща, за които са необходими години. Аз имах късмет, че работих с Щраусови капацитети. Още ненавършила 23 години в Лайпциг работих с Паул Шмиц, който на младини е бил личен асистент на Рихард Щраус. Когато ме чу, той каза: "Това е гласът, за който Щраус мечтаеше", разказа примата.

Тя е благодарна за поканата от директора на Софийската опера Пламен Карталов да помага в подготовката на "Саломе" и смята, че спектакълът е една от кулминациите в новата посока, по която той води театъра - за обогатяване на репертоара с непознати заглавия, представящи други стилове и жанрове, различни от стабилната, също авторитетна оперна традиция у нас.
Тандемът Карталов–Анна Томова датира още от 2001 година, когато звездата бе поканена да участва в концертно изпълнение на „Саломе“. Още тогава двамата решили да осъществят и сценичен вариант на същото заглавие.

Станете почитател на Класа