Показват ретро возила от времето на соца в столицата

“Класа“

За втора поредна година автомобилен клуб Royal Classic организира международния конкурс Sofia concourse d’Elegance 2009 за класически и съвременни, луксозни и спортни автомобили. На 16 май хотел Hilton в столицата ще бъде символично трансформиран и въплътен в духа на една отминала епоха. В конкурса ще се включат 55 специално подбрани ретро автомобила от различни десетилетия на ХХ век. Тези уникални по рода си коли се отличават със своята висока художествена и историческа стойност и са символ на цели епохи и поколения. Те, за разлика от новите коли, подобно на хубавото вино, с годините увеличават стойността си. Сред участниците тази година ще се отличават редки модели на Bentley, Rolls Royes, Porsche, Mercedes и много други. Софиянци ще видят отново и уникалните коли от гаража на НСО, сред които и лимузината Mercedes 600 Пулман Ландолет на бившия диктатор Тодор Живков. Неофициално думата „Пулман“ са прилага на представителните автомобили на Mercedes-Benz до военните години. Названието се утвърждава през 60-те години. През това време започва и производството и на брониран вариант, който се произвежда за най-важните персони в света. Луксозното возило на Тодор Живков е най-пазеният експонат в колекцията на НСО. Подобен модел на Mercedes няма дори в музея на автогиганта. Колата е с 6 врати, разполага с революционната за времето си екстра като минибар и специално място за преводач.
Мероприятието ще се състои съгласно правилата на FIVA и FIA относно класовете и системата за оценяване. Royal Classic Car Club – София, е елитен автомобилен клуб, сформиран през 2008 година. Целта на членовете е ексклузивните автомобили в България и техните собственици да имат възможност да участват в елитни мероприятия, провеждани както в страната, така и в чужбина.
Специален гост ще бъде автомобилната легенда Илия Чубриков, прочул се в началото на 70-те години на миналия век с победите си в световния шампионат като пилот на Renault с легендарния модел „Алпин”. За втора поредна година председател на журито, оценяващо нивото на реставрация на автомобилите, ще е легендарният дизайнер на Мерцедес г-н Хералд Лешке. Като почетен член на Роял Класик Клуб България, г-н Лешке ще представи и своя уникален модел на Mercedes Benz от 1975 г.
В рамките на Sofia Concourse d’Elegance 2009, за да бъде пресъздадено усещането за онези години, модели на модна агенция „Визаж”, сред които и Росица Иванова, Мис България 2005 ще представят костюми, характерни за началото на миналия век. Моделите са на млади български и македонски дизайнери и отразяват типичната за ХХ век стилистика, а за модния конкурс и модерните спортни коли ще има отделна система за оценяване и специални призове. Royal Classic Car Club – София, ще има възможността да приветства най-красивите автомобили на Балканите, а също така и най -красивите модели, облечени в специално изработени костюми за събитието.
Основен акцент в събота ще бъде и специалното представяне на новата селекция на винарска изба TODOROFF. Сомелиерът Таньо Шишков ще направи специална презентация на вината, включваща дегустация на висококачествените продукти на най-известната бутикова изба у нас.

Илия Чубриков - легендата от Монте Карло

Илия Чубриков е роден на 8 януари 1935 г. в Габрово. Още като малък започва със спорта - първо са ските. През 1967 г. Илия и Кольо Чубрикови за първи път стартират на рали - "Трансбалкания" (България, Югославия и Румъния) с Булгар Рено 8 1150 куб. см. Първи старт – първа победа печелят в генералното класиране и в клас до 1400куб. см. През 1968, 1969 и 1971 г. братя Чубрикови стартират в рали "Монте Карло". Още през '68 в Европа е пуснато в продажба макетче на автомобила им - с техните имена и номер от Монте Карло. В първите два старта те не успяват да се доберат до финала. През 1971 г. обаче Чубрикови записват една от най светлите страници за българския автомобилен спорт. След това участие Чубриков е забелязан и със съдействието на собственика на фирмата Алпин Жан Ределе му е доставен оригинален Алпин 1600, с който печели рали "Златни пясъци" '71. Следващият голям успех е на рали "Руска зима" '74. През 1990 г. хомологацията на Пежото му изтича и Илия Чубриков се оттегля от автомобилния спорт. През дългата си и победоносна състезателна кариера той се утвърждава като пилот от световна класа и най-добрият български автомобилен състезател.

Станете почитател на Класа