Норвегия с най-голям шанс за „Евровизия“ 2009

Норвегия ще бъде най-вероятно победителят в тазгодишното издание на „Евровизия“. Според заложната къща sportingbet шансовете на Александър Рибак са 1:1,727. Финалът на 54-то издание на песенния конкурс на EBU е тази вечер в Московския спортен комплекс „Олимпийский“. В първата тройка влизат още представителите на Гърция – Сакис Рувас и на Турция - Хадисе, съответно с коефиценти 1:5,5 и 1:10. След тях са изпълнителите на Обединеното Кралство, Азербайджан, Босна и Херцеговина. С най-минимални шансове за финала са Израел и Хърватска.
Турските медии твърдят, че певицата Хадисе, която живее в Белгия, и Рибак, който е от беларуски произход, са с равен брой точки - 319. Турците не изключват възможността Хадисе да изпревари Рибак заради гласовете на многото турски граждани, които живеят в Европа.
Междувременно певецът и продуцентът Филип Киркоров официално заяви, че излиза от състава на руското професионално жури на „Евровизия 2009“. „Благодаря за честта, която ми оказаха организаторите на конкурса да бъда председател на професионалното жури“, заяви Киркоров. Пред lenta.ru той добави още: „Тази работа безусловно ме интересува, защото в продължение на много години имах непосредствено отношение към надпреварата – в началото като участник, а после като продуцент и консултант. Според мен трябва да се въздържа от по-нататъшното си участие. Имам прекалено голяма активност в живота на конкурса, а с някой от изпълнителите – като Сакис Рувас, ме свързват дългогодишни дружески отношения. И не мога да избягам общуването с тях, разбирайки, че те са на гости в моя роден град. Това може да предизвика съмнения за обективността ми, каквато не бих могъл да допусна. Оттеглянето ми ще ми позволи да изразявам свободно мнението си и да контактувам с претендентите от различни страни, което за мен е огромно удоволствие“. Певецът допълни още, че на финала тази вечер ще се изяви в ролята на коментатор по телевизията. Овакантеното място зае Игор Матвиенко.
Най-скъпото издание на „Евровизия“ не минава без инциденти, съобщават още руските медии. Бащата на руската надежда – украинката Анастасия Приходко, катастрофирал с висока скорост. 43-годишният Константин Рибалов излетял от пътя и се обърнал с жигулата си. За щастие той се измъкнал сам и без сериозни травми, но не казал на дъщеря си, за да не я притеснява преди финала.
Екипът на Светлана Лобод, която ще представи довечера Украйна, повика спешно лекарски екип в хотел „Риц“, тъй като певицата вдигнала 39 градуса температура. Мениджърът й заявил, че на Светлана така й прилошало, че не могла да се срещне с шведски журналисти. След намесата на лекарите украинката се възстановила.
27-годишен участник от испанската делегация пък не издържал на предизвикателствата и прекалил с руската водка. В резултат на това Хосе Игнас бил отведен в „Бърза помощ“ с диагноза „алкохолно отравяне“.
Руското издание на „Евровизия“ е най-скъпото в историята на конкурса – 42 млн. долара. В него се състезават представителите на 43 страни. 60% от рекламната площ в Москва са отделени за провеждането на песенната надпревара. Очаква се тази вечер в „Олимпийский“ да присъстват 25 000 зрители, а финала ще проследят пред екраните рекорден брой зрители – 100 000 млн.



Кои стигнаха до днешния финал
След втория полуфинал на музикалния конкурс „Евровизия“ в четвъртък за участие във финала по регламент се класираха 10 държави от 19 участващи. Това са Азербайджан, Хърватия, Украйна, Литва, Албания, Молдова, Дания, Естония, Норвегия, Гърция.
Страните, чиито изпълнители се класираха след първия полуфинал на 12 май, са Турция, Швеция, Румъния, Израел, Португалия, Малта, Финландия, Босна и Херцеговина, Армения и Исландия. На 12 май се представи и българският певец Красимир Аврамов, но неговата песен Illusion не събра нужния брой гласове, за да стигне до края на песенната надпревара. Според правилата на конкурса автоматично на финала отиват представителите на страните-основателки на „Евровизия“ - Великобритания, Германия, Франция и Испания.



Победители през последните 10 години:

Година

Държава

Изпълнител(-и)

Песен

2008

Русия

Дима Билан

Believe

2007

Сърбия

Мария Шерифович

Molitva

2006

Финландия

LORDI

Hard Rock Hallelujah

2005

Гърция

Елена Папаризу

My Number One

2004

Украйна

Руслана

Wild Dances

2003

Турция

Сертаб Еренер

Everyway That I Can

2002

Латвия

Мари Ен

I Wanna

2001

Естония

Танел Падар, Дейв Бентън & 2XL

Everybody

2000

Дания

OLSEN BROTHERS

Fly On The Wings of Love

1999

Швеция

Шарлот Нилсон

Take Me To Your Heaven


Как се става победител? 

Брой участници на сцената

В историята

Един

12 пъти

Двама

4 пъти

Трима

1 път

Четирима

8 пъти

Петима

12 пъти

Шестима

18 пъти


Какво е донесъл редът на изпълнение…?

Ред на изпълнение:

Статистика

Последни

6-ма победители

Първи

3-ма победители

Сред последните три :

15 победители

Сред първите три

6 -ма победители

Статистиката показва още, че песни, поднесени на под номера 2, 7, 16, 21, 23, 25 и 26 никога не са печелели



Когато фактите говорят…


  • Най-много от песните-победители са изпълнени на английски език - 23 пъти. Френският също е популярен - донесъл е 14 победи. Холандският и иврит са довели до първото място по три пъти.
  • Досега са ползвани шест различни метода за определяне на победителя. От 2008-ма година се въведе още един - правилото на двата полуфинала, което означава, че всяка държава ще се състезава на полуфинал и само 20 от тях ще се класират на финала.
  • ABBA са най-успешните изпълнители, участвали някога на „Евровизия“. Шведската поп банда печели конкурса през 1974 г. с Waterloo.
  • Песента, на която са направени най-много кавър версии, е парчето на Доменико Мудуньо Nel Blu Di Pinto Di Blu, също позната като Volare. Кавъри на Volare са правили известни изпълнители като Франк Синатра, Клиф Ричард, Дейвид Бауи и много много други.
  • Мароко участва в „Евровизия“ за пръв и последен път през 1980 г., но не постига успех.



 

Станете почитател на Класа