Норвегия спечели „Евровизия 2009“

„Класа“                                                     <<<ВИДЕО>>>

Норвегия спечели международния конкурс “Евровизия 2009” в Москва с веселата балада Fairy Tale (Приказка), написана и изпълнена от Александър Рибак. 23-годишният норвежец очарова публиката с безгрижната си любовна история, която изпълни с усмивка, няколко сръчни танцови стъпки и свирейки на цигулка. Младият музикант, който е опитен изпълнител на класическа музика, произлизащ от семейство с корени в Беларус, спечели ежегодния европейски конкурс за популярна музика, който се проведе в спортния комплекс “Олимпийски” в руската столица, с голяма разлика пред класиралите се на второ и трето място Исландия и Азербайджан.
Роденият в Беларус, но отраснал недалече от Осло изпълнител спечели историческа победа, като събра най-високия резултат в историята на конкурса, посочва Асошиейтед прес. Той получи общо 387 точки, като изпревари Исландия (с 218 точки) и Азербайджан (с 207 точки). Тази година гласуването се извършваше по нова схема. Освен зрителите от 42-те страни - участнички в конкурса, за изпълнителите гласуваха и професионални журита във всяка страна. После гласовете на зрителите и на журитата бяха сумирани.
“Благодаря ти много, Русия. Просто е прекрасно. Благодаря”, възкликна Рибак на руски.
Победата на Норвегия слага край на тенденцията в последните години победителите да са от Източна Европа. Въпреки това песента, изглежда, бе насочена именно към зрителите от тази част на Стария континент. Песента със закачливия припев “Влюбен съм в приказка” бе изпълнена с ритми и хармонии в стил източноевропейски фолклор. Според регламента Норвегия ще бъде домакин на следващото издание на "Евровизия". Полуфиналите ще се състоят на 18 и 20 май, а финалът на 22 май 2010 г
Музикалният конкурс “Евровизия” се гледа всяка година от над 100 млн. души, което го превръща в едно от най-атрактивните събития на планетата. Тази година победителят бе определен с комбинация от гласовете на публиката и решенията на жури от експерти в 42 страни – участнички в шоуто. След победителя Александър Рибак втора остана исландската певица Йохана с Is it true?, на трето място се нареди дуетът от Азербайджан Айсел и Араш с песента Always. Домакинът Русия, която на конкурса “Евровизия 2009” в Москва представи певицата Анастасия Приходко с песента “Мамо”, зае 11-о място.
“Масовото мероприятие в спортния комплекс “Олимпийски”, на което присъстваха 21 хил. души публика, премина без инциденти. Зрителите напуснаха комплекса под охрана от 900 милиционери,” които гарантираха безопасността в огромната зала през седмицата,
Събитието беше най-грандиозното и най-скъпото, правено досега. Руснаците вложиха в реализацията повече от 30 милиона евро. Сцената в най-голямата зала на спортен комплекс "Олимпийски" впечатляваше с мащабите и възможностите си. Стотици мултимедийни екрани я превърнаха в най-добрата, конструирана някога за "Евровизия".
Предполага се, че трите конкурсни вечери, излъчвани в цяла Европа, а тази година за първи път и в Австралия и Нова Зеландия, са били гледани от повече от 300 милиона души. Звездата на руския Първи канал Иван Ургант и певицата Алсу бяха водещи на финала. Те успяха да спечелят симпатиите на публиката, като умело редуваха руски с английски и френски.


Дори Андрю Лойд Уебър не помогна

Петото място, което лондончанката Джейд Евън зае на музикалния конкурс “Евровизия”, е постижение в сравнение с миналогодишното представяне на британския изпълнител, но все пак не успя да спечели достатъчно точки, за да отиде на първо място, пише британският вестник “Гардиън”. Участието на сър Андрю Лойд Уебър в композицията на песента на британката Джейд Евън, изглежда, не бе достатъчно за получаването на силни оценки. Все пак представянето й бе най-доброто за Великобритания от 2002 година насам, когато Джесика Гарлик застана на 3-о място. Евън, на 21 години, успя да преобърне лошия късмет на Великобритания в 54-тото издание на музикалния конкурс.

Скандалите тръгнаха от Грузия

Тазгодишното издание на “Евровизия” бе съпътствано от редица скандали. Грузия се отказа от Москва, след като песента й беше отхвърлена от организаторите с мотив, че осмива руския министър-председател Владимир Путин. Група "Стефане и 3G", която трябваше да представи бившата съветска република, предизвика скандал с текста на парчето си We Don't Wanna Put in – изпято, то звучи като "Ние не искаме Путин", каламбур на основата на английското словосъчетание put in, което означава "слагам в". С композицията групата наистина беше направила опит да се присмее на войнстващите политици. На Грузия беше предложено от Европейския съюз за радио и телевизия или да преработи текста на песента, или да си избере друга, но впоследствие продуцентите избраха третия вариант – да не участват.
Латвийският певец Интарс Бусулис пък бе свален от руските граничари от влака, тъй като балтийският му паспорт изглеждал подозрително. В крайна сметка му се наложило да стигне до Москва с автобус. Литовският му конкурент Саша Сон успя да достигне безпроблемно руската столица, но пък е застрашен от преждевременно отпътуване поради технически проблеми в залата.

България – на опашката

Междувременно организаторите обявиха и резултатите от зрителското гласуване от първия полуфинал на конкурса, на който участва и България. От общо 18 песни, които бяха представени по време на шоуто, Красимир Аврамов се е класирал на 16-о място. Песента му "Илюзия" е събрала едва 7 точки. По-зле от нас са само Белгия и Чехия, останали съответно на 17 и 18 позиция. За сравнение, през 2007 година, когато Елица и Стунджи стигнаха до финала на "Евровизия" и класираха страната ни на пето място, резултатът на "Вода" беше 157 точки. Дори Deep Zone и Балтазар ни представиха по-добре през 2008 г. в Белград. Техният резултат беше 12-о място и 56 точки. 

Станете почитател на Класа