×

Message

Error while downloading file File not found on server

Петринел Гочев изследва света на Шекспир

Нетрадиционният художник Петринел Гочев открива странна изложба на 2 юни на „Шипка“ 6. Образи от пиесите на Шекспир са вдъхновили твореца, чието голямо изкушение е не само живописта и скулптурата, но и театърът.
Девствено чисти същества, летящи духове, царици, монаси, които се занимават с магия - така самият художник представя героите от експозицията. Той обича персонажите от безсмъртното творчество на великия драматург и това прозира във всеки един от портретите. Точно тези персонажи засищат глада на художника да моделира живи същества – и той го прави по атрактивен и ярък начин. „Светът на Шекспир прилича на библията по това, че накрая никой не възкръсва. Но пък в неизброимото множество от герои едва ли някой може да засенчи блясъка му. Затова съм се запътил натам – по една пътечка, която наричам малка Шекспириада“, разказва Петринел. Ромео, Жулиета, Крал Лир, Отело, Титания.... Низ от образи, които познаваме от сцената, оживяват и в портретите.
Новата експозиция идва след куп успешни и твърде разнообразни участия на талантливия творец. Става дума за пленера по живопис на Дарик радио през септември 2008-а, както и за внушителната изложба „Пигмалион“ на театралния фест в Хасково.
Художникът Петринел Гочев едва ли някога ще се откаже от Мелпомена. Обяснимо е – завършил е и художествено, и театрално образование. Паметни ще останат неговите спектакли, реализирани по различни сцени из цяла България. „Свекърва“ в Сатиричния театър, с участието на Татяна Лолова и Гинка Станчева бе едно от възловите събития в биографията на младия режисьор и художник. В драматичния театър в Пазарджик той остави трайна диря със спектакъла „Сводът“. А в Благоевград, където за кратко време бе директор на театъра, Петринел Гочев успя да наложи модерен стил на управление, предпоставка за разгръщане на творческата фантазия на целия екип.
Накъде ще тръгне Гочев след „Шекспириадата“ е трудно да се каже. Но какъвто и път да поеме, той ще бъде предизвикателство и за него самия, и за почитателите му. Защото едва ли ще утихне стремежът към новото, към откривателството, което съпътства младия творец още от първите му срещи с публиката.

Станете почитател на Класа