Асансьор и картечница на Леонардо да Винчи

Изложба за научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи се открива на 1 юни в Народната Библиотека “Св. св. Кирил и Методий” . Организатор е Италианският културен институт. Изложените макети и скици учудват със своята съвременност, доколкото се отнасят до проекти, намерили реализация в много по-нови времена. Както е известно, Леонардо е художник, скулптор, архитект, инженер, анатом, литератор, музикант, изобретател и е считан за един от най-големите гении на човечеството.
Изминали са почти пет века от неговата смърт, но ние и до днес изпитваме огромно възхищение от безграничната му изобретателност особено когато си даваме сметка как неговите наблюдения стоят в основата на съвременната наука. Леонардо в действителност ни оставя скици, бележки, изчисления, изследвания върху човека, растенията, животните, скалните образувания, звездите и т. н. И всичко това с една-единствена цел – да открие себе си и собственото си място сред природата, да се убеди, че човек представлява малък свят, свързан с останалата част от вселената.

С тази изложба институтът, Народната библиотека и Музеят във Винчи желаят да предоставят на посетителите възможността да изследват отблизо изобретенията на Леонардо и тяхното практическо приложение - видно от макетите на асансьор, водно колело, скоростна кутия, многоцевна картечница, летателна машина, хидравличен трион, плавателен съд с двоен кил, въртящ се мост, въздушен винт, печатарска преса, струг за пробиване на отвори и т.н.

Станете почитател на Класа