Рангел Вълчанов с награда в Македония

Българският кинорежисьор Рангел Вълчанов получи наградата "Астер" на фестивала "Астерфест", който стартира в 20,00 часа местно време снощи в Дома на културата в град Струмица.
Отличието се връчва на имения български творец за високите му постижения в авторското кино. Рангел Вълчанов е четвъртият поред носител на високото отличие след Бранко Гапо, Карол Вилчек и Лордан Зафранович.
Представяйки Вълчанов, "Утрински весник" припомни, че той е на 80 години, но остава "витален и плодовит автор", който неотдавна бе провъзгласен за режисьор номер 1 от своите български колеги. Като най-известни негови творби се посочват "На малкия остров", "Лачените обувки на незнайния войн", "Лице под маска".
Вълчанов е работил еднакво успешно в игралното и в документалното кино, а творбите му са били на фестивалите в Кан, Москва, Карлови Вари, Мелбърн, където са спечелили престижни награди, пише вестникът.
Кинофестивалът "Астерфест" е посветен на документалните и късометражни филми от страните от Югоизточна Европа, а в тазгодишното му – пето издание, ще бъдат показани петдесет ленти, разпределени в седем тематични групи.

Станете почитател на Класа