Платиха €500 000 за вещи на Марсел Марсо

Търгът с вещи на Марсел Марсо в Париж събра почти 500 000 евро за два дена, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Френското министерство на културата съвместно с Националната библиотека купи рисунки, бележки, снимки и различни произведения на изкуството, принадлежали на покойния мим. Те ще бъдат изложени в Националната библиотека.
Цилиндърът на мима и червено цвете бяха продадени за 3201 евро. Белият му моряшки костюм донесе 5700 евро. Очакваше се общата стойност на продадените на търга вещи да достигне 300 000 евро. Средствата от търга ще помогнат да бъдат изплатени дълговете на Марсел Марсо, натрупани от театрални проекти в края на живота му.
За Марсел Марсо, който умира на 84-годишна възраст, се смята, че е възродил пантомимата. Кариерата му започва след Втората световна война, когато той участва в турнета из цяла Европа и САЩ.
Любовни писма на Едит Пиаф до колоездача Луи Жирарден ще бъдат изложени на търг на "Кристис" в Париж на 25 юни, предаде Газета.ру. Писмата са били написани в периода от 15 ноември 1951 г. до 18 септември 1952 г. и досега не са публикувани. Предварителната оценка на подборката от 54 писма е 50-80 хиляди евро, уточни Интерфакс.

Станете почитател на Класа