Едуард Олби похвали актьорите в Народния театър

Едуард Олби призна, че зрители и критици са били шокирани от постановката на Бродуей на най-новата му пиеса "Козата, или коя е Силвия". Същата творба режисьорът Явор Гърдев поставя в Народния театър. Големият драматург вече е гледал репетиция на пиесата и е много доволен от избора на актьорите, за който се е доверил изцяло на Гърдева. Това стана ясно вчера на среща с журналисти в Народния театър.
"Радвам се, че актьорите разбират за какво става дума в пиесата и въпреки това искат да играят в нея", пошегува се Едуард Олби. "Интересно ми е как българската публика и критика ще приемат "Козата". Случих на изключителен режисьор, на прекрасни актьори и художник. Така че проблемът дали спектакълът ще се хареса тук е изцяло мой. В САЩ пиесата беше наречена скандална, провокативна и дори абсолютна срамота, което много ме радва", отбеляза драматургът.
Той за първи път е България, макар че още в началото на 60-те години на миналия век е посетил почти цяла Източна Европа и бившия Съветски съюз. Драматургът участва в избора на режисьорите и актьорите за спектаклите по негови пиеси и присъства на част от репетициите. Явор Гърдев уточни, че Олби ще е сърежисьор на спектакъла.
"Представлението ми допада, когато режисьорът и актьорите уважават текста ми, а не правят бегло подобие на него. Може би и това ще се случва, когато вече няма да имам сили да ходя на театър, но това няма да стане в близките 20 години", заяви драматургът.
"Зрителите реагират различно - в Англия са тихи и спокойни, италианците са емоционални, влизат в диалог с актьорите. Говоря еднакво добре два езика - американски и английски. На няколко други езика мога да се забъркам в беля, но на нито един не мога да се измъкна от объркана ситуация. На японски мога да си поръчам суши. Но и английският ми стига - и него често трудно го разбирам", каза с чувство за хумор гостът.
Според Олби театърът и киното са пълни антиподи: "Сляп човек може да разбере спектакъл, а глух - филм, но обратното е невъзможно."
С Едуард Олби у нас е и Марта Коание, пожизнен почетен председател на Международния театрален институт - ITI. Тя има интерес към България от края на 70-те години, идвала е тук 16 пъти, от които четири - през 2008 г.
Първото излизане на Народния театър отвъд "желязната завеса" е със съдействието на Марта Коание - гастрол в САЩ с "Ретро",
припомни Явор Гърдев.

Станете почитател на Класа