Модерни Ромео и Жулиета идват от Литва

„Класа“

“Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир идва у нас в литовски вариант, смятан за един от най-модерните в Европа. Световноизвестният режисьор Оскарас Коршуновас реализира копродукция в OKT/ VILNIUS CITY THEATRE с няколко от най-престижните международни театрални фестивали и институции – фестивала Авиньон, Хебел театър, асоциация ТЕОРЕМ, фестивала New Haven – САЩ.
Постановката ще бъде показана в програмата на Международния театрален фестивал “Варненско лято” на 6 юни и на сцената на театър „София“ – на 9 юни. Почитателите на театралното изкуство ще видят една постановка, която по убедителен начин демонстрира новаторството и оригиналността на сценичния език на Оскарас Коршуновас - най-популярния театрален режисьор в Литва, чието име се нарежда в световната десетка. Отличаван и награждаван на най-престижните фестивали, Коршуновас е създател на свой независим театър, който повече от десет години работи по драматургията на модерни и предизвикателни автори като Сара Кейн, Мариус фон Майенбург, Бернар – Мари Колтес и др. Успоредно с това се създават провокативни, впечатляващи прочити на текстове от световни класически автори (Софокъл, Шекспир, Булгаков). Постановката “Ромео и Жулиета” вече има своята щастлива съдба на най-престижните театрални фестивали. Носител е на престижната награда „Нови театрални форми”.
Обикновено трагедията на Шекспир „Ромео и Жулиета” се чете като романтична възхвала на любовта. В действителност тя е пример за социална драма... „Това, което най-силно ме вълнува в трагедията, е по какъв начин любовта може да се появи и разцъфне сред атмосфера на омраза и война, както е във Верона. Любовта се ражда от самата омраза, като начин да я преодолее. Мисля, че тъкмо омразата е основата, върху която са построени различията между Монтеки и Капулети... Любовта унищожава всички различия“ – така Оскарас Коршуновас представя своята постановка по знаменитата Шекспирова пиеса.

Станете почитател на Класа