"Четири нощи с Ана" открива кинофест

Филмът "Четири нощи с Ана", с който видният полски режисьор Йежи Сколимовски се завръща в киното след 17-годишно прекъсване, откри 14-ия фестивал на европейските копродукции снощи в кино "Люмиер".
Артур Стеранко и Кинга Прайс участват в копродукцията на Франция и Полша, с която бе открита "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан миналата година. Главният герой - Леон, е общ работник в болницата на малък полски град. Бил е свидетел на изнасилване, чиято жертва - Ана, е медицинска сестра в същата
болница. Леон я следи денонощно - за него това се превръща в мания. Една вечер влиза в апартамента й през отворения прозорец, сяда на леглото й и я наблюдава как спи, погълнат от нейния свят. . .
В афиша на фестивала, който ще продължи до 4 юни, са 32 филма. За първи път кинофорумът ще има и бургаско издание - от 17 до 23 юни, с подкрепата на общината, съобщиха организаторите от Националния филмов център. Досега фестивални филми са показвани в Пловдив, Велико Търново и Севлиево.
В основната програма са 12 филма, два от които с българско участие - Стефан Данаилов и Лазар Ристовски са сред актьорите в "Свети Георги убива змея" на Сърджан Драгоевич /Сърбия/, с който ще завърши фестивалът, а "Моето слънце" на Реха Ердем /Турция/ има награди от Форума на младото кино в Берлин.
В игралната програма са и филми с награди от международни фестивали от Македония, Германия, Русия, Франция, Дания. Документалният филм за легендарния актьор Апостол Карамитев на неговия син и колега Момчил Карамитев ще има премиера на фестивала - на 30 май в кино "Люмиер".
Между акцентите в документалната програма са филмът на Малина Петрова за несъстоялото се дело за пожара в бившия Партиен дом - "Приключено по давност", и "Дом" на французина Ян Артрус-Бертран, който ще бъде показан на 4 юни - ден преди началото на едновременното му разпространение в над 50 държави в
целия свят. Авторът е познат у нас с изложбата от фотоси на земното кълбо от въздуха, експонирана миналата година на моста при НДК. С филма "Дом" той отново напомня за критичното състояние на нашата планета и възможността да й се осигури
бъдеще с общите усилия на всички.
В Дома на киното и "Червената къща" също ще има прожекции на филми от Фестивала на европейските копродукции, организиран със съдействието на НДК, министерствата на културата и на външните работи, Столичната община, БНТ, аудиовидео "Орфей", посолства и чуждестранни културни институти у нас.

Станете почитател на Класа