Топ 10 на рекордите от световните аукциони въпреки кризата

Нуждата от красота около нас провокира много хора да дават парите си за вещи с художествена стойност или вещи, свързани с техни хобита, мечти, спомени. Понякога дори странни, вещите намират своите собственици на аукциони, които бият всички рекорди до момента. Месечното списание Unequalled направи класация на топ 10, представена в сайта „Милионер“.

1957 Ferrari 250 Testarossa

Моделът- икона вечните Ferrari счупи всички рекорди въпреки очакванията за обратното. На 19 май тази година на търг, организиран от RM Auctions, цената на редкия шедьовър достигна 9 милиона евро и така постави рекорд за най-скъпата моторна кола, продадена на търг някога. Този модел е един от серията, произведена през 1957 година, когато от бранда произвеждат едва 22 такива модела.


„ Звездата на Жозефина”

Само преди броени дни това стана името на най-скъпият продаден диамант в света. Редкият син диамант се продаде на търг в Sotheby`s и буквално изненада света. Цената му достигна огромните 9,5 милиона долара за 7,03 карата. Така “Звездата на Жозефина” се превърна в диаманта с най-скъпите карати в света.
„Домакиня от Бевърли Хилс”

Точно това е името на най-скъпо продадената картина за тежката икономическа година. Тя е на Дейвод Хокни, един от най-големите съвременни британски художници, който се превърна в най-скъпия английски творец, след като картината му бе продадена за 7,9 милиона долара с ожесточено наддаване в Christie`s.
Lockheed Lounge

Kреслото под формата на шезлонг, създадено от дизайнера Марк Нюсън, някога не можеше да бъде лесно продадено, дори през 1999 година, когато бе предложено едва за 30 000 долара. Именно то е част от декора на клипа на Мадона Rain. В началото на месеца обаче то счупи рекорд за най-скъпо продадена съвременна дизайнерска вещ в Christies за невъзможните 1,6 милиона долара.
1 D

Ако се чудите какво е това, то трябва да знаете, че това е най-скъпоструващият номер на кола в последните няколко години. Табличката се продаде на търг през март в Англия, организиран от DVLA auction. След безумно наддаване щастливият собственик на номер 1 се раздели с над 513 000 долара. Така това е най-скъпият автомобилен номер в Европа.
Перленият килим на Барода

През март стана ясно кой е най-скъпият килим в света. Оказа се, че след като той е с вплетени скъпоценни камъни и е принадлежал на махараджа - може да бъде продаден за 5,5 милиона долара в Sotheby 's, това е най-скъпият, продаван някога на търг, килим за всички времена.
Диамантът „Вителсбах”

Ако „ Звездата на Жосефина” е диамантът с най-скъпоструващи карати в света, то “Вителсбах” е най-скъпият камък, продаван някога на търг за всички времена. Oт Christie’s го продадоха на известния бижутер Лорънс Граф, който плати за него смайващите 24,47 милиона долара.
1928 Type 35B Bugatti

Явно две са марките коли, които остават вечни, дори и в рецесия - Ferrari и Bugatti. Точно този модел на Bugatti, създаден през 1928 година, при това ръчно, бе продаден за ексклузивните 2,5 милиона британски лири от COYS на търг в Англия. Така той постави рекорд за най-скъпо продадена кола от тази категория.
„ Златният телец”

Дори и археолозите да бяха изнамерили Златния телец, за който пише в Библията, той навярно нямаше да струва толкова скъпо, колкото този създаден от ръцете на Деймиън Хърст. Той стана не само най-скъпоплатеният творец, а и надмина Пикасо по продажби, счупи и рекорда за най-скъпо продадена скулптура в Sotheby’s. Картината „ Златният телец”се продаде за 18,5 милиона долара.
1960 Jaguar E2A

Легендарният модел на Jaguar, прототип на днешните спортни модели, се продаде в Bonhams & Butterfields’ Quail Lodge Sale за смайваща сума. Моделът, който е сред дузината останали в света, струва 5 милиона долара, с което постави нов световен рекорд.



Възможности

Еbay.com с 26 локализирани версии

Сайтът на аукциона ebay.com e регистриран още на 4 август 1995 година и от тогава се е превърнал в огромен международен аукцион за продажба на практически всякакви разрешени от закона стоки благодарение на това, че на аукциона еbay продавачите и купувачите могат да търгуват помежду си без или с минимално участие на посредници. Той има 26 локализирани версии. В него продавачите могат да предложат на търг или с твърда цена почти всичко. За възможността да пуснете в продажба даден предмет трябва да се плати на ebay дребна такса, без значение дали аукционът ще приключи успешно или не. От друга страна, ако се използва услугата само за пазаруване на продукти, не е необходимо да се заплаща каквото и да е.
От едно известно време ebay и по-конкретно някой от локалните сайтове на системата са интересно място за пазаруване от българи. Причината е присъединяването на България към Европейския съюз, което значително облекчава процедурата по закупуване и получаване на даден продукт от всяка една страна - членка на съюза. Допреди присъединяването ни към Европейския съюз се налагаше при покупката на даден продукт с по- висока стойност да се плаща ДДС и евентуално мито за него при влизането им в страната. Друго сериозно удобство, което сериозно улеснява пазаруването от ebay, е възможността за ползване на услугата на PayPal за извършване на електронни разплащания в интернет. За момента с помощта на PayPal българските граждани могат само да извършват плащания, но не и да получават такива.


Станете почитател на Класа