Евгений Евтушенко: Тъжно е, че младите не познават историята

Няма произведения на изкуството, които да учат хората на зло. Фашистите използваха Ницше, но го преиначиха, той е изключителен автор. Това каза вчера големият руски поет Евгений Евтушенко след пристигането си на летище София. Евтушенко е у нас, за да представи мемоарите си „Вълчи паспорт“ по време на литературния форум „Пловдив чете“. „Вълчи паспорт“ са наричали документите, с които СССР е затварял вратите на неудобните на властта хора към държавна служба, постоянна работа и учебни заведения.
„Книгата не е политическа, а моята лична изповед“, обясни Евтушенко. В Русия тя е излязла под името „Шестидесантник“. „Не искам да възкръсне фашизмът или сталинизмът. Това е нещото, което не искам да видя отново“, каза Евтушенко. Той изрази разочарование , че младите хора не познават историята: „Казват ми така: Това е вашата история, ние сме родени след Сталин, защо трябва да четем Солженицин. Аз им давам пример с Йоан-Павел Втори – когато стана папа, той беше просто поляк, но когато започна да пътува, да вижда страданието на хората, той поиска прошка за кръстоносните походи, инквизицията, защото почувства най-голямата вина: наричам я невинна вина. Невинната вина е да чувстваш отговорност за неща, за които не си виновен“, обясни руският поет. На въпрос на „Класа“ кои са големите проблеми на XXI век, за които си заслужава да се пише, Евтушенко отговори : „Отчуждението. Свикването. Равнодушието. Това са големи заплахи. Трябва да се възстанови чувството за семейство и близост между хората. Не трябва да сме равнодушни към чуждото страдание“. Евтушенко добави като проблем масовата култура и утилитарността. „Американците, където и да отидат, първо строят „Макдоналдс“. В Русия направиха „Макдоналдс“ около паметниците на поетите. Не го правят, защото са лоши хора, просто си мислят, че на всички това им харесва и така трябва да бъде“, каза още Евтушенко.
В книгата си Евтушенко разказва за срещите с Пастернак, Шостакович, Пикасо, Фелини, Стайнбек, Че Гевара, Робърт Кенеди, както и за личните си приключения и за четирите най-важни жени в живота си. По повод знаменитостите Евтушенко каза: „Знаменитите хора не са най-добрите в света. Ако имах музей , никога не бих снимал знаменитости. Бих снимал тези, които никой не фотографира. После разказа за това как веднъж възрастна жена разчупила с него хляб на две половини и му дала едната. А после, като видяла колко е гладен, разчупила и своята половина и за нея не останало нищо. „Тази жена ми оказа по-голямо влияние от Пушкин“, каза още Евгений Евтушенко.

Станете почитател на Класа