Първата дама на балета в оперетата навърши 100 години

Фео Мустакова, легендарно име в българския балетен театър, отпразнува в неделя вечер 100-ния си рожден ден по време на спектакъла „Котките“ в музикалния театър. Именитата балерина, която е и сред топхореографите на България, е пример за всеотдайност в изкуството и за професионализъм от най-висока класа. По думите на проф. Светозар Донев, директор на театъра, Фео Мустакова е жена с невероятен дух и талант, чието име е легенда. До ден днешен тя е запазила невероятното си обаяние и чар, темперамента, артистичността и оптимизма си.
"Г-жа Мустакова е здрава, с бодър дух и първото, което ме попита, когато я поканихме в театъра да говорим за честването, беше: "Къде е пепелникът?". Спомням си я още отпреди години как се разхождаше с елегантно цигаре из театъра - не се е отказала от това удоволствие", разказа проф. Донев.
Примата с удоволствие изгледа от директорската ложа представлението на „Котките“ и обсипа екипа с похвали. На сцената, след представлението, тя бе отрупана с подаръци и цветя. Президентът Георги Първанов и изпрати поздравителен адрес, а министърът на културата проф. Стефан Данаилов – почетен знак. От юбилярката не се отделяше любимата и ученичка – примабалерината Светлана Донева.
Шейсетгодишната творческа кариера на Фео Мустакова е изпълнена с авантюризъм и блясък. Тя е първата българка – солистка във "Фоли Бержер" и "Лидо", работила с Фернандел, Жозефина Бекер, танцувала по големите сцени на Европа и Америка.
Родена е на 14 юни 1909 г. в Солун. Започва да учи балет в школата на Пешо Радоев и по-късно в Париж при именитата руска балерина Олга Преображенская. Наричали са я "талантливата българка".
След завръщането си в България става един от най-изявените балетни педагози и завладяващият й пример дава началото на кариерите на много даровити български балетисти. Тя е основателката на балета на Музикалния театър "Стефан Македонски", посветила дълги години и енергия за създаването на оригинален почерк при поставянето на хореографиите на много оперетни постановки, впечатлили и публиката, и критиците със специфичната за жанра характеристика. От 1950 г. е балетмайстор, а от 1954 до 1960 г. – главен балетмайстор в Музикалния театър. Автор е на танците на 32 оперети и лирични опери. Фео Мустакова десетилетия наред поддържа частна балетна школа в собствения си дом – красива къща на бул. „Дондуков“, където сега се намира ресторант „Българи“. Самата сграда е прочута с историята си. Бащата на Фео – генералът от Царската армия Мустаков, построява през 1924 година една от най-красивите за времето си къщи в столицата. През 1941 година завърналата се от чужбина балерина създава тук балетна школа в зала на първия етаж. И дава шанс на десетки млади момичета да опитат силите си в балета. По време на Втората световна война, на 10 януари 1943 г., София е бомбардирана. Падналата в близост до къщата бомба за щастие нанася несъществени разрушения, които са отстранени. Фео Мустакова продължава да работи в балетната зала до началото на 90-те години.
Фео Мустакова получава и най-голямото признание – аплодисментите и любовта на публиката и на нейните ученици, припомнят колегите й от Музикалния театър. Те са изключително щастливи да отбележат нейния юбилей и да й поднесат почитта и възхищението си.

Станете почитател на Класа