За първи път Шантел открива Meet The World

Кралят на балканския музикален постмодернизъм Шантел ще покаже своето лайф шоу на 7 юни в зала «Универсиада». Той пристига у нас за откриването на фестивала Meet The World. След 250 спектакъла по целия свят през миналата година – от британското Гластънбъри и датското Роскилде до Източния бряг на Турция, Шантел и неговият Буковина клуб оркестър най-после ще свирят и в България.
Как е възможно един германец да прави такава музика! Вече не може да има рок фестивал, клубна нощ или каквото и да е парти без енергичните миксове на Шантел – южняшки огън, органично свързан с електро бийт саунд. Навсякъде след зрелищните спектакли Шантел и неговият Буковина клуб оркестър оставят кипящи зали и публика, която се пита истина ли е това, което е преживяла! Само си представете – кючекът върху хип-хоп, балкански неравноделни тактове върху електро, еврейски клезмер върху рокендрол! Несравнимият микс от романтика, страст, огън и анархия прави този стил един от най-вълнуващите на нашата планета. Химнът на Шантел „Диско партизани” показа и доказа на всички по света, че има музика без паспортен контрол, музика без визи.
Щефан Шантел има и своите източни корени в историческата област Буковина, владение на Хабсбургската династия, която днес е в пределите на Румъния и Украйна. Така че Шантел е и човек на Запада, и човек на Изтока, доколкото тези понятия все още значат нещо в днешния глобализиран свят. На въпроса - това ли е уърлд музиката, Щефан отговаря така: „Само допреди няколко години повечето хора възприемаха тази музика по-скоро като етно, като уърлд или не знам си какво. Но днес, слушайки я, все повече хора разпознават това звучене като част от собствената си култура. Може би младото поколение днес е твърде далеч от тези си корени и много по-близо до англоезичната поп култура, но за мен падането на Берлинската стена беше интересен сигнал за предстоящото взаимно опознаване на хората от различни части на континентална Европа. Аз лично аз възприемам музиката като много добър начин всички тези разлики между културите да бъдат „преведени” от един език на друг. Това е основната идея.”

Станете почитател на Класа