Гении и чудаци се събират в Софийската седмица на дизайна

Боряна Гоцова

Първата Софийска седмица на дизайна ще бъде открита тази вечер с ню джаз и фънк парти в двора на Националната художествената академия. Фестивалът ще продължи от 5 до 12 юни с 22 експозиции, специални лекции и творчески работилници, които ще запознаят българската публика с някои от най-големите световни имена в индустрията. Събитията ще преминат под мотото „Следваща идентичност”, или както заявява манифестът на Sofia Design Week: „Живеем, консумираме и оцеляваме в агресивна и хаотична визуална среда. Време е за следваща идентичност, за интелигентен и социално адекватен дизайн”. Организаторите се надяват да започнат дискусия за бъдещето на визуалната среда. „Не парите са основното нещо, което ни трябва, за да променим средата, а добрите идеи”, обявиха те.
Изложбите и инсталациите ще представят най-добрите хрумвания от съвременния графичен, продуктов, интерактивен и комуникационен дизайн. Темите са толкова пъстри, колкото и въображението на създателите им: от мебели и аксесоари, пропагандни и филмови плакати и навигационна система на София до печатарски шрифтове, стикери за стена и претворяване на визуалната идентичност на компании. Експозициите са разпръснати из центъра на столицата: в Художествената академия, Гьоте институт, Френския културен институт, Водната кула в Лозенец и няколко по-малки частни галерии.
Седмицата включва и тридневен форум, на който 17 от авторите ще изнесат лекции на българските си начинаещи колеги и любители. Лекторите са все утвърдени дизайнери, които са печелили международни награди и са работили за имиджа на най-големите корпорации в света. Това са хора като Джи Лий, който често води лекции в Харвард, Масачузетския технически университет и Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, и Филип Тойфел, който е оформил дизайна на повече от 20 музея и институции. Тези двама творци са и част от екипа, който ще организира безплатни творчески работилници за български таланти в рамките на фестивала.
Една от тези работилници е на холандците Пайк Сюлинг и Денис Лохъс, които ще създадат модна марка заедно с трийсетина български ученици между 15 и 17 г. „Ще си влияем взаимно, ще общуваме, ще показваме визиите си – и идентичността, която ще се получи, ще е резултат от тази тридневна работа. Много съм любопитен да зърна лицето на София в момента: да видя какво означава преходът от комунизъм към демокрация за идентичността на хората, живеещи тук”, разказа Лохъс. Компанията Young Designers & Industry, в която холандците работят, се занимава именно със социален дизайн, тоест създава изкуство около социални проблеми. Те работят с художници, компании за жилищно строителство, местни администрации и училища, измисляйки как да решат тези проблеми. Работилницата, която ще създадат тук, е умален вариант на 4-5-месечните им проекти, в които отново се занимават с формирането на идентичността на съвременния човек.
Тези, които обаче не са се записали предварително за някой уъркшоп, ще могат да чуят на 9 юни от 19 ч в двора на Художествената академия лекцията на Руди Бауер – дизайнера на летището в Кьолн и Центъра Помпиду в Париж. Ден преди това пък, на същото място, дуото от супер успешното студио Dress Code (българина Андре Андреев и американеца Дан Ковърт) ще разкаже за създаването на съдържание в графичния дизайн.
Изкушенията в света на изкуството няма да спрат дотук – двете италианки Силвия Барна и Наташа Фенолио ще отворят кулинарен магазин в двора на Академията. Менюто им включва бонбони от ... бяла ружа. Дизайнерките ще забъркат тази рецепта от цветя и много въображение пред очите на софиянци на 10 юни от 17 часа.
Заедно със Седмицата на дизайна в България пристига и световният проект с балоните на Джи Лий, артдиректора на Google Creative Lab. Това са празни хартиени балончета за реплики, които всеки може да разлепи из града, изразявайки мнението си за обграждащата го визуална среда. Сред участващите градове са Ню Йорк, Сан Франциско, Милано, Лондон и може би София. Но както авторът предупреждава, той не отговаря за обвинения във вандализъм.





Крис Кабел: Харесвам огради от радиатори

Крис Кабел е един от талантливите млади автори, които пристигнаха за Седмицата на дизайна. Едва две години след като се дипломира от Академията в Айндховен, той открива собствено студио в Ротердам. Спечелил е отличията Red Dot през 2006 г., Wallpaper през 2007 г. и наградата за дизайн на Брюж.


- Какви са очакванията ви за Sofia Design Week?
- Надявам се много хора да дойдат, да разгледат и да харесат събитието. И се надявам да видят, че можеш да се насладиш на света с простички предмети по чудесен начин. Невинаги ти трябват големи луксозни вещи, а напротив – обикновени неща, които могат да внесат много стойност в живота.

- Какви са новите тенденции в продуктовия дизайн?
- Напоследък е трудно, особено заради кризата, защото мисленето на хората бързо се променя. Преди акцентът беше върху ограничените колекции – да направиш малък брой продукти за много богати хора. Но сега богаташите не искат да харчат парите си за дизайн. Така че пазарът за тези специални предмети изведнъж изчезна. Сега много дизайнери наблягат върху простите добри продукти. Акцентът е върху качеството, което напоследък беше ниско, но ще се повиши.

- Каква ще е темата на лекцията, която ще изнесете в рамките на форума?
- Темата ще е моята интерпретация на дизайна. Пътувахме наоколо и видях, че много хора имат огради около градините си. Една от оградите беше направена от отпадъци от металообработваща фабрика. Като декоративен елемент от оградата беше използвана ламарина, от която са изрязани лъжици. И оградата беше наистина красива: Други пък бяха използвали радиатори за ограда – интересен начин на мислене. Това са неща, които хората са създали от необходимост, да използват най-добре това, с което разполагат Понякога това, което е безплатно, може да е по-интересно от скъпата вещ.

Станете почитател на Класа