Десетте най-влиятелни жени на съвремието

Николай Тодоров


Прерогативите на нежния пол отдавна не се изчерпват само с отглеждането на деца и домакинската работа. Модерната жена може не само да постигне шеметна кариера, но и да се издигне до най-високите етажи на властта дори и в държави с традиционно патриархални разбирания. В класацията си „Лайв сайънс“ отдава дължимото на десет от най-влиятелните дами на нашето време, които са доказали, че жената може да бъде неоспорим лидер и в мир, и във война.



10.Юлия Тимошенко


С външен вид на топмодел и с интелект на бизнес магнат, Юлия Тимошенко става един от символите на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. Тимошенко, която участва в политическите борби още от 1996 г., става министър-председател и една от най-могъщите жени на планетата. Желязната красавица не се бои дори да влезе в сблъсък с руския президент Владимир Путин, когото остро критикува за авторитарния му стил на управление и експанзионистична политика по отношение на родната й Украйна. Въпреки някои трусове в политическата й кариера Юлия Тимошенко отново е на върха като премиер и като евентуален кандидат за президентските избори в Украйна през 2010 г.


9. Сиримаво Бандаранайке

Сиримаво Бандаранайке става първата жена министър- председател в света, след като съпругът й - премиерът на Шри Ланка, загива при атентат през 1959 г. „Скърбящата вдовица“, както става известна след това, е твърд политик и три пъти печели премиерския пост. Тя променя името на страната си от Цейлон на Шри Ланка и прави много за превръщането на бившата британска колония в самостоятелна държава. Нейната дъщеря – Чандрика, става президент на Шри Ланка през 1994 г.


8. Беназир Бхуто


Беназир Бхуто е безспорен лидер и успява да се наложи като такъв в Пакистан, страна с бурна политическа история. Дъщеря на Зулфикар али Бхуто, виден политически деец и основател на Пакистанската народна партия, Бхуто получава висшето си образование в престижния Харвард. След като се завръща в родината си, тя преживява домашен арест, преследването и екзекуцията на баща й – тогавашния министър-председател на Пакистан от военната хунта на генерал Зиа ул Хак. Следва дълго изгнаничество и когато военният режим на генерала приключва, тя се завръща в родината, където два пъти е избрана за министър-председател. След като през 1996 г. се налага да напусне поста си заради обвинения в корупция, тя напуска Пакистан отново, за да се завърне триумфално през 2007 г. Бхуто се кани да участва в парламентарните избори през 2008 г. и се радва на голяма популярност. За съжаление бомбен атентат на 27 декември 2007 г. слага трагичен край на политическата й кариера. Въпреки някои противоречиви аспекти от управлението й тя остава в историята като твърд поддръжник на правата на жените и борец срещу дискриминацията.


7. Корасон Акино


Корасон Акино става първата жена президент на Филипините през 1986 г. и първата жена президент в Азия. Тя и нейният съпруг Бенинго Акино, който е журналист и лидер на опозицията срещу тогавашния президент на Филипините Фердинанд Маркос, живеят в САЩ през периода 1980 - 1983 г. При завръщането им в родината Банинго е убит, а Корасон Акино оглавява опозицията срещу Маркос. На изборите през 1986 г. Корасон, която няма предишен политически опит и трябва да се грижи сама за 5-те си деца, успява да се наложи като победител въпреки политическите машинации на авторитарния Маркос. Тя става обединителна фигура на нацията и прокарва важни реформи.


6. Елън Джонсън-Сърлийф

Желязната лейди на Либерия става първата жена държавен ръководител в Африка, след като печели изборите през 2005 г. Тя отнема управлението на Либерия от ръцете на президента Чарлз Тейлър, който е обвиняван в извършването на многобройни ужасяващи престъпления по време на гражданската война в Либерия и след идването си на власт.
Джонсън-Сърлийф спечелва „тачъристкия“ си прякор след като оцелява няколко години в затвора и в заточение заради критиките си към режима на Тейлър. След години на кръвопролития и конфликти високообразованата Елън Джонсън-Сърлийф се превръща в истинска майчинска фигура, която обединява разпокъсаната след години на кръвопролития и конфликти държава.


5. Ангела Меркел

Според „Форбс“ най-влиятелната жена в света в момента е германският канцлер Ангела Меркел. Могъщ символ на модерната икономика на страната си, Меркел влезе в историята през 2007 г., когато едновременно пое председателството на ЕС и това в Г-8, което буквално постави енергичната саксонка начело на континента.


4.Голда Меир

Една от основателките на еврейската държава, министър- председателят Голда Меир, е наречена от своя предшественик „единственият истински мъж в кабинета“. Меир е родена в Украйна през 1898 г., израства в щата Милуоки, а през 1921 г. заминава за Палестина, където дейно участва в борбата на еврейския народ за самостоятелна държава. Голда Меир става министър-председател на Израел на 70-годишна възраст през 1969 г. и превежда страната си през кризата с терористичните актове на мюнхенската олимпиада и кръвопролитната война от Йом Кипур.


3. Маргарет Тачър


Желязната лейди е почти митологична фигура в света на голямата политика. Тачър поема юздите на Великобритания през 1979 г. и остава на премиерското кресло до 1990 г. Във впечатляващата й биография влизат болезнени, но необходими икономически реформи на Острова, оцеляване след атентат на ИРА, борбата й срещу комунизма рамо до рамо с президента на САЩ Роналд Рейгън, победата на британската армия във Фолклендската война срещу Аржентина и участието й в операция „Пустинна буря“. Докато се бори за добруването на родината си, Тачър не загърбва и задълженията си като майка и отглежда двете си деца.


2. Индира Ганди

Веднъж президентът Никсън в изблик на гняв заклеймява Индира Ганди като „дърта вещица“. Каквото и да се каже за нея обаче, тя се справя доста добре в бурните политически води и в продължение на 15 години заема поста министър-председател в Индия, оставайки на власт три пъти по-дълго от Никсън. Внучка на бащата на индийската нация Джавахарлал Неру, тя е премиер от 1966 г. до 1977 г. и от 1980 г. до 1984 г. , когато загива, простреляна от телохранителите си. Нейният син Раджив Ганди я наследява на поста, но през 1991 г. и той загива при покушение.


1. Кралица Елизабет II


Сред жените политици Кралица Елизабет II няма конкуренция.
Родена през 1926 г., Елизабет Александра Мери стои на трона вече 56 години и няма жена държавен глава на света, която да се доближава до този рекорд, нито до социалната харизма на кралицата. Елизабет II e повече от фигура – тя е истинска глобална институция, която не среща трудност да изпълнява управленските си ангажименти и да пътува по целия свят въпреки възрастта си от 82 години.

Станете почитател на Класа