„Гоя от Бордо“ идва у нас

Испанският актьор Франсиско Олмо и българският му колега Валентин Танев са „живото участие“ в тазгодишната Седмица на испанското и ибероамериканското кино, която стартира на 16 юни в „Люмиер“. Двамата ще споделят мисли за творчеството на актьора на сцената и на екрана след прожекцията на филма „Младоженец за Ясмина“, с която се закрива проявата. Танев и Олмо си приличат като характери – еднакво изкушени и от светлините на рампата, и от театралната сцена.
Към традиционния организатор на филмовата седмица – посолството на Испания, подпомогнато от дипломатическите мисии на латиноамериканските страни, акредитирани у нас, се присъединява и институтът „Сервантес“. Самата филмова седмица се превърна в очаквана и любопитна традиция за многобройните киномани в столицата.
Следвайки формата на предишните издания, посолството на Испания и дипломатическите мисии на Аржентина, Венецуела, Колумбия, Куба, Португалия и Чили в България ще представят 18 филма, които отразяват състоянието на съвременното испанско и ибероамериканско кино в огромното му жанрово разнообразие и чрез естетическите достойнства на игралните и документалните филми. По-голямата част от филмите са със субтитри на български език за улеснение на публиката, която не владее испански.
Официалното откриване е с прожекцията на филма „Един франк, 14 песети” на режисьора Карлос Иглесиас - комедиен разказ за испанските емигранти през 60-те години на миналия век. С любопитство почитателите на испанската култура очакват срещата си с „Гойя от Бордо“, филм на Карлос Саура, испанско-италианска продукция, емоционален и мистичен разказ за живота на легендарния художник Франсиско Гоя. На 82 години, заточен в Бордо с Леокадия Сориля де Вайс, последната му любовница, художникът разказва на дъщеря си Росарио събитията, белязали живота му. Живот, в който се редуват политически сътресения, пагубни страсти и опиянението от славата. Участието на актьори от ранга на Франсиско Рабал и Марибел Верду са залог за ярко екранно присъствие. А режисьорските и операторските трикове – като събирането на стария и младия Гойя в една сцена, провокират въображението и задържат зрителското внимание.
Друго испанско заглавие, „Чудото на Кандеал“ на Фернандо Труеба, разказва съвсем истинска история за Бебо Валдес, големия кубински пианист. Той попада в Кандеал - малко градче, което благодарение на инициативата на Карлиньос Браун и на усилието на местните жителите се е превърнало в специално място. Използвайки музиката като двигател за благородни инициативи, хората от Кандеал са възвърнали самочувствието си и надеждата, че реалността може да бъде променена и светът може да стане по-добро място.

Венецуела присъства във филмовата седмица с „Миранда се завръща“ на Луис Алберто Ламата. Един млад журналист се промъква тайно в килията на Франсиско де Миранда в Каракас на 10 юли 1816 г., за да го интервюира. Оттук започва връщане назад в миналото на генералисимуса, който разкрива пред зрителите няколко образа, събрани в един - на съблазнителя, на испанския войник, просветителя, дезертьора, бореца за независимост, политика, воина, шпионина, контрабандиста, еретика и конспиратора. Така се оформят качествата на Франсиско де Миранда - най-универсалната венецуелска личност за всички времена.
С драмата „Класът“ зрителят се среща с още едно любопитно заглавие от съвременното венецуелско кино, дело на Хосе Антонио Варела. Tита е обещаваща млада цигуларка, която живее в квартал на Каракас. Тя свири в симфоничен оркестър, но участието й в него се превръща в заплаха. Семейството й и кварталът не са съвместими с живота й на музикант. Тя постепенно се отчуждава, увлечена от новите си интереси, и се оказва пред дилемата кого да избере - Юри, нейния постоянен спътник от квартала, или Aнселмо, кларинетист в оркестъра. Пред Тита се открива възможност да избяга в нов свят, различен от досегашния.
Документалният венецуелски филм „Да свириш и да се бориш“ идва у нас със завоювано международно присъствие. На фестивала на латиноамериканското кино в Отава, Канада, той предизвика истински бум. Филмът разказва за човек, който воюва за класическата музика. Целта му е тя да започне да се изучава и да бъде разбрана по един лесен и забавен начин. Тази мечта е вече реалност и се нарича „Система на детските и младежките оркестри на Венецуела”. В документалния филм можем да видим този метод, усилията и постиженията на децата участници. Същевременно научаваме какво мислят за проекта музиканти, режисьори и големи имена в класическата музика, сред които сър Симон Ратъл, Пласидо Доминго, Гисепе Синополи и Едуардо Мартурет.

Кубинското кино ще бъде представено с „Кангамба“, филм на Рохелио Парис от 2008 г. През 1983 г. в малкото градче Кангамба, в южната част на Ангола, хиляди тренирани и въоръжени войници от расистката Южноафриканска армия започват офанзива. Продължилата повече от седмица неравна битка нанася силни удари на невинното гражданско население, сред което се разиграват трагедии. „Страници от дневника на Маурисио“ на кубинеца Мануел Перес разказва история от 2000 г. Ретроспективата на последните 12 години от живота на героя има ключови моменти за този шейсетгодишен мъж, който е останал сам и отчаян след неочакваната смърт на неговата съпруга.
Колумбийското кино идва с непретенциозната, но зрелищна комедия „Лека кола“ на Луис Орхуела. Комедия, чийто главен герой е семейство Велес, от средната класа. То винаги е ползвало градския транспорт, но вследствие една парадоксална случка изведнъж влиза в „ексклузивния” клуб на собственици на леки коли.
Dot. Com e дело на португалеца Луис Галвау Тейеш. Агуаз-алташ е селце във вътрешността на Португалия, което става „новина”, когато испанска мултинационална компания изисква от жителите му да закрият сайта на селото, защото името му съвпада с нова марка минерална вода, която ще бъде пусната на пазара. Духовете са разбунени. Водени от патриотични подбуди, някои настояват сайтът да бъде запазен, а други решават да се възползват и да поискат финансова компенсация от испанската фирма.
„Антената“ на Естебан Сапир среща зрителя със съвременното аржентинско кино. Жителите на целия град са загубили способността да говорят и оцеляват през дългата и сурова зима. Един зъл и безскрупулен мъж, г-н ТВ, управляващ изцяло образите, които вдъхват живот на града и на голяма верига продукти, създадени от него, е задействал злокобен и таен план за вечното подчинение на всички души, живеещи в града.
За почитателите на седмото изкуство ще бъде интересно да се срещнат и с чилийските филми, за които знаем твърде малко.

Станете почитател на Класа