Градове за гурме ценители

Изборът на само 10 града, които да ви изненадат и зарадват със своите традиционни вкусове, е невъзможен или най-малко е твърде субективен, пише сайтът Millionaire.bg. Въпреки това има някои правила, които могат да се спазват с лекота. Едно от тях например е, че ако ви се яде змия, трябва да отидете в Ханой. Ако искате вечерята ви да бъде приготвена от известен френски готвач – това означава Париж или в краен случай Ню Йорк. Отидете там, където ви води апетитът ви.


Барселона, Испания
Това е средиземноморската кулинарна столица. Многобройните награди, съзвездието от звезди „Мишелин” и над 10-те хиляди ресторанта са само емпиричното потвърждение. Всеки кулинар, който е наминал насам, е бил запленен от морската храна, сезонните подправки, печивата и арабските мотиви в някои от ястията. Не изпускайте и пазара La Boqueria.

Рим, Италия



Рим поразява с космополитността и разнообразието си. Улиците, фасадите на сградите, старинните катедрали – всички те пазят различни истории за живота тук. Една разходка до пазара Кампо де Фиори ще ви даде възможност да опитате както полусурови морски специалитети, така и прочутите сицилиански курабийки. Пица и паста, сосове, подправки и гръмогласни спорове – това е едва началото на la dolce vita.

Брюксел, Белгия


С Брюксел просто няма как да сбъркате. Започнете със запотена чаша местна тъмна бира и картофки с подправки. Френското влияние ще можете да усетите по-късно, с печеното месо, задушените зеленчуци. Особено внимание заслужават заешкото със зеленчуци и задушената риба. Супа от раци, скаридени крокети и миди в шампанско.
Когато стигнете до десерта, ще разберете, че покорявате още един кулинарен връх, ако опитате шоколада на Pierre Marcolini Chocolatier, един от най-добрите в страната.

Ханой, Виетнам

Ако обичате юфка, лесно ще откриете красотата на менюто в Ханой и ще се приобщите към местното население. Говорим не само за закуска, а и за обяд и вечеря. Месото (предлага се също кучешко и змийско), гарнитурите и подправките са в най-различни форми. Това означава, че е хубаво да пробвате „банх ми тит”, което грубо може да се опише като хлебче с пълнеж, напомнящ пастет, подправки (кориандър, черен пипер и др.) и зеленчуци.
Дори и по улиците ще намерите апетитните оризови топчета с кокос и сусам или сладката супа с джинджифил.

Лас Вегас, САЩ

Природата е предвидила на това място да идват предимно лешояди и пустинни хищници, но човек проявил вкуса си и е събрал традициите на няколко континента в един град. Тук можете да опитате френски и италиански специалитети (местата се казват съответно „Париж” и „Венецианецът”). Това не означава, че не можете да опитате и кухнята на популярни вериги като Bouchon или Nobu. За изисканите гости популярен избор напоследък са испанско-френският ресторант Picasso и американският Aureole.

Лион, Франция

Отдалечете се за малко от отрупания с богатства, напрегнат Париж. Отидете до Лион и ще откриете, че деликатесите с месо, които се предлагат тук, правят чест на всеки първокласен ресторант по света. Ресторантите на Пол Бокюз са съпроводени с разкошни театри и музеи, с френско вино и чувство за хумор. Ако искате да си купите екзотична храна, в Лион ще намерите повече от 40 пазара.

Ню Йорк, САЩ

Гледан от брега, гледан от улицата или от небето, Ню Йорк има свое очарование и настроение. Своенравната кулинарна карта е по-пъстра от всякога. Културите се преплитат и не дават възможност на града да заспи. Както френският ресторант Le Bernardin, така и Katz’s Deli (Katz's Delicatessen) предлагат деликатеси с пушено месо, но са коренно различни по настроение и вкус. Вечерята в италиански ресторант или в японски суши бар може спокойно да завърши в лаундж бар в африкански стил. Непременно посетете пазара за екологични храни и не изпускайте неделния полуобяд-полузакуска с мимоза в ръка.

Сан Франциско, САЩ

Златната треска може да е събудила Сан Франциско за нов живот, но почитателите на кулинарните изкушения се завръщат тук по друга причина. Менюто предлага разнообразни ястия от различни държави, които радват не само местния елит, а и онези посетители, които остават само за една вечер. Ще намерите фоа гра с шамфъстък във Fleur de Lys, тортиля в Mijita и традиционни китайски спагети в Китайския квартал. Прочути са морските специалитети в Fisherman's Wharf, а следобедното кафе в парижкия Nicoulai Caviar Cafе остава незабравимо. Вечерта е допълнена от калифорнийски вина от Сонома и Напа.

Токио, Япония

Не е нужно да ходите в скъпи ресторанти, за да се насладите на апетитните местни блюда. За по-пълно изживяване - не забравяйте пръчиците за хранене. Говорим за сaшими, суши, темпура, якитори и, разбира се, саке и джи-биро (японската бира).
Френската кухня се откроява в поднасянето на хайвера и морските специалитети.
Традиционното меню Кайсеки е с между 5 и 14 гозби, сред които се открояват рибните ястия с тофу и макароните. По-смелите могат да опитат фугу, рибен деликатес, който може да бъде смъртоносен, ако не е приготвен правилно.

Ванкувър, Канада

 
Тук са си устроили среща азиатските и канадските традиции. И блюдата доставят удоволствие - от ордьоврите до десертите. Патицата по пекински, супата от омари и дори курабийките стават по-апетитни, когато имате възможност да видите как майстор-готвачът ги приготвя.

Станете почитател на Класа