Готвач на Хуан Карлос нажежи страстите в зала „България”

Елиана Митова

Уникален концерт препълни камерна зала „България” в събота вечер - изкушени фенове и професионални музиканти страстно аплодираха португалския китарист Антонио Еущакиу и неговия ансамбъл „Атлантико“. Гостът демонстрира що е туй португалска китара и успя да покаже на публиката по какво се различава тя от традиционната. Прозвучаха творби от Карлуш Паредеш, Мануел Енрикеш, както и от самия Еущакиу, чието хоби е да възражда старинни португалски инструменти и да ги включва в класическите камерни ансамбли. Той е събрал талантливи изпълнители – българи и португалци, които усещат по неповторим начин средиземноморската музика. Истинско пиршество за слуха поднесоха те в препълнената зала, където възторгът от концерта нямаше край.
След духовната наслада последва гастрономическа – също в средиземноморски стил. Българското гурме общество зарадва отбраните си гости с иберийска кухня, сервирана в мраморното фоайе на зала „България”.
Испанският топкулинар Хосе Луис Руис Комино, главен готвач на Josito’s Catering, бе подготвил средиземноморски деликатеси с продуктите на „Силвекс комерс“. Фирмата е с над 17-годишен опит в предлагането на българския пазар на прясна сьомга, хайвери и прясно замразени морски продукти.
Освен в средиземноморската кухня Хосе Луис е титулуван и в Готварска школа в Швейцария. Носител е на престижни награди. Готвил е пред крал Хуан Карлос, принц Рение, членове на Ватиканския папски двор, световни величия като Хосе Карерас и Пласидо Доминго.


Топменю

Менюто на средиземноморската гурме вечер „Иберийска страст” бе съчетано с официалното вино на Софийски музикални седмици Chardonnay & Aligote на Trakia Estate.

Октопод по галисийски с "качуелос"
Новозеландска мида, пълнена в собствен сос
Кану от калмари по кантабрийски
Мида „Сен Жак” с дресинг "Ромеско"
Салпикон от морски дарове по средиземноморски с емулсия от бяло балсамико
Тапа сладкиш от маринована сьомга
Тапа от червена риба тон с карамелизирана ябълка

Станете почитател на Класа