Най-печелившите актьори на Холивуд

Соня Стамболийска


Най-печелившите актьори на Холивуд отбелязаха още една добра година, пише списание „Форбс“. Изданието направи класация на тазгодишните отличници по най-големи чекове. Проучването показа, че седем от най-добре печелещите актьори са получили повече от 30 млн. долара през годината. За да определи по-добре какви хонорари печелят звездите, „Форбс“ се допита до техните агенти, мениджъри, продуценти и адвокати, с помощта на които стана ясно какви суми печелят звездите като предварителни плащания за даден филм и какво им се плаща, след като продукцията излезе по кината. В проучването са включени и спечелените хонорари на актьорите от реклами. Така „Форбс“ успя да направи приблизителна оценка на приходите на най-богатите мъже на Холивуд в периода между юни 2008 и юни 2009 г. и да класира тези от тях, които печелят най-много. Ето и кои се наредиха в първите десет места:

Харисън Форд се изкачва на върха с „Индиана Джоунс“

За една година Харисън Форд е заработил 65 млн. долара и е обявен от „Форбс“ за най-печелившия актьор на Холивуд. От 2000 г. насам неостаряващият чаровник е участвал само в четири филма, нито един от които обаче не е оглавявал бокс-офис класацията. Нещата се промениха драстично през 2008 г. Тогава той започва да снима филма си „Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп“, като според договора му печалбите от лентата се разпределят между него, Стивън Спилбърг и Джордж Лукас. Филмът е с рекордните приходи от 786 млн. долара по света, а Форд се сдобива със славата на най-високоплатения актьор през последната четвърт на 20-и век. След грандиозния успех размерът на хонорарите му нараства още повече. Актьорът ще остане завинаги в историята на киното с ролите си на Хан Соло в "Междузвездни войни" и с тази на Индиана Джоунс.

Адам Сандлър – най-популярният комик в САЩ


Най-популярният комик в САЩ, Адам Сандлър, за една година е забогатял с 55 млн. долара. Този хонорар му отрежда второто място в класацията. Бившата звезда от комедийното шоу „На живо в събота вечер“ се е доказал като безспорен фаворит с филмите си тази година, сред които са „Приказки за лека нощ“ и „Зохан: Стилист от запаса“. Двете продукции заедно успяха да спечелят 413 млн. долара. Кариерата на Сандлър продължава да върви нагоре. В момента снима новия си филм „Забавни хора“, който е продуциран от бившия му съквартирант Джъд Апатов.

Уил Смит е афроамериканският актьор с най-високи приходи


 
Веднага след Сандлър в класацията се нарежда актьорът Уил Смит. Неговите приходи се равняват на 45 млн. долара, с което той става третият най-добре печелещ актьор в Холивуд и най-добре платеният афроамериканец в киното. Както в хитовия филм „Денят на независимостта“, в „Ханкок“ Смит доказа още веднъж, че 4 юли му принадлежи, пише „Форбс“. Продукцията излезе миналото лято и въпреки не особено ласкавите рецензии тя успя да си спечели 624 млн. долара. Статусът на Уил Смит на световна суперзвезда спаси от пълен провал и филма му „Седем души“. Макар и не толкова добър като другите ленти, в които участва Смит, той се сдоби с почти 100 млн. долара само в чужбина.

Еди Мърфи все още е смешен, устат и богат


Въпреки провала на „Да срещнеш Дейв“ - филм, който направи само 50 млн. долара по света, актьорът Еди Мърфи продължи да печели големи чекове за своята работа в семейни комедии. Тази тенденция обаче може и да се промени, ако двата му нови филма „Представи си това“ и „Хиляда думи“ не се представят добре. В класацията на „Форбс“ Мърфи е четвърти с 40 млн. долара, но сред колегите си от комедийния бранш той е вторият най-добре печелещ актьор след Адам Сандлър.

Никалъс Кейдж задлъжня на данъчните


Никалъс Кейдж може да не получава същите чекове като някои от другите актьори в класацията, но работи два пъти повече от тях, пише „Форбс“. Звездата е племенник на световноизвестния режисьор Франсис Форд Копола и в момента се труди над шест филма, които по план трябва да излязат през следващите две години. Една от причините да работи толкова усърдно са милионите, които дължи на данъчните служби в САЩ. Никалъс Кейдж е пети в листата с 40 млн. долара.

Том Ханкс получи $20 милиона за „Ангели и демони“


Актьорът е една от малкото холивудски звезди, които все още получават космически чекове за една-единствена продукция. Универсалният Ханкс получи 20 млн. долара само за работата си във филма „Ангели и демони“. Касовата продукция по романа на Дан Браун „Шестото клеймо“ събра 407 млн. долара по целия свят. Засега Ханкс успява си докарва добри пари и като продуцира хитове, например, миналогодишния филм „Мама миа“. Актьорът е шести в класацията на „Форбс“ с приходи от 35 млн. долара.

Том Круз постигна нов успех с „Тропическа буря“



Том Круз се нарежда на 7-о място в листата на „Форбс“. Той може да се похвали с участието си в много филми, станали успешни по целия свят. За него „Форбс“ пише, че е успял умело да избяга от всички неудобни моменти в таблоидите през изминалите 12 месеца, а неговият филм „Валкири“ се справи по-добре от очакваното. Продукцията спечели 200 млн. долара извън границите на САЩ. Факторът, който най-много помогна на Круз да възстанови имиджа си през тази година, е участието му във филма „Тропическа буря“. Хонорарите на актьора се равняват на 30 млн. долара.

Джим Кери прави удар с „Йес мен“


Джим Кери е третият комик, който успява да се нареди сред най-добре печелещите холивудски актьори. Той си поделя заедно с Брад Пит осмото и деветото място със спечелен хонорар от 28 млн. долара. Тази година Кери пое голям риск с филма си „Йес мен“. Вместо да получи 20 млн. долара за играта си в лентата, Кери стана инвеститор в нея, като взе една трета от печалбата й. Нетипичната сделка се превърна в добър удар за актьора. Доходите на Кери ще нараснат още повече, когато филмът прибере всичките си печалби. Тогава актьорът ще сложи в джоба си близо 35 млн. долара.

Брад Пит лови фашисти в новата лента на Тарантино


Любимецът на дамите бе номиниран за „Оскар“ тази година за играта си в „Странният случай на Бенджамин Бътън“. Освен допълнителен престиж продукцията, която спечели в световен мащаб 333 млн. долара, донесе на Пит и солиден хонорар. Секссимволът на Холивуд заслужено влиза в Топ 10 на най-добре печелещите актьори с приходи, възлизащи на 28 млн. долара. Може би се питате какво следва за Пит от сега нататък? Той ще бъде на лов за фашисти в новия филм на Куентин Тарантино „Гадни копелета“. Което му гарантира и поредния звезден хонорар...

Годишната печалба на Джони Деп спадна на 27 млн. долара


Джони Деп заема 10-о място в класацията на „Форбс“. След като миналата година той спечели 72 млн. долара, тази година си докара само с 27 млн долара. Причината за това, според престижното списание, се дължи на факта, че в момента няма продължение на култовата поредица „Карибски пирати“. Четвъртата част на касовия филм е предвидена чак за 2012 г. Междувременно Деп ще се превъплъти в ролята на Джон Дилингер в „Обществени врагове“ и в Шапкаря в новата версия на „Алиса в страната на чудесата“ на Тим Бъртън.

Станете почитател на Класа