Йосиф Кобзон пак ще пее на български

„Класа“

Йосиф Кобзон взриви снощи Палата номер 2 на панаирното градче в Пловдив, където се изяви като солист на Академичния ансамбъл за песни и танци на Министерството на вътрешните работи на Русия. Шоуто мина под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Прочутият още от съветско време певец бе гост и в Шоуто на Слави, където се развихри редом с Дългия. Довечера легендарният руски певец ще се изяви в зала 1 на НДК. Концертът е в рамките на салона на изкуствата и се осъществява с посредничеството на Жокер медиа.
Кобзон оказва подкрепа на Стефан Данаилов и за предизборната му кампания като кандидат от листата на Коалиция за България. Двамата са стари приятели и неведнъж са демонстрирали близките си отношения. Йосиф Кобзон поддържа приятелски връзки и с някои български изпълнители. По традиция концертите му у нас завършват с „Моя страна, моя България“, изпълнена на български.
През последните години Йосиф Кобзон работи с ансамбъла на руското МВР, по-известен като Елисеевския оркестър, ръководен още от 1985 г. от генерал-майор Виктор Елисеев. Ансамбълът пътува по цял свят, той е единственият военен колектив, допуснат да музицира в Сикстинската капела.
Йосиф Кобзон е сред най-атрактивните и колоритни личности на руската артистична сцена. Репертоарът му е огромен, а гласът – макар че вече не е в първа младост – свеж и съхранен. През 2004 година певецът преживя тежка операция от рак. Беше опериран в Берлин от най-добрия по рейтинг хирург в Германия – проф. Питър Алтхауз. Артистът сам споделя пред журналисти преживяното и е благодарен на съдбата, че отново има шанс да се среща със своята публика. Не е намалил нито темпото на творческите си изяви, нито гастролите в чужбина.
По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон .В края на 70-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на него. Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил, a през 1987 г. е обявен за "народен артист на СССР". От 1989 г. Кобзон е успешен руски политик, постоянен депутат в Държавната дума.

Станете почитател на Класа