Qui Italia пристига в Борисовата градина

Долорес Витанова

Италия се настанява за седем дни в Борисовата градина с музика, мода, кулинария и други забавления! Става дума за традиционните празници Qui Italia, които са замислени от 17 до 23 юни. Фестът се провежда за втори път, но обещава да е по-богат и по-атрактивен от миналогодишния. „През тези седем дни ще се постараем да ви потопим в нашата атмосфера, а всичките ни изяви ще са покана за приятелство“, каза Ецио Пераро, директор на Италианския културен институт в България. „Паркът е идеалното романтично място за нас, защото то е истинското „зелено сърце“ на София, и е само на две крачки от Орлов мост“, обобщи стратегическия избор на организаторите директорът.
Той представи цялата програма на нетрадиционна пресконференция в шатра, опъната пред лятната естрада в Борисовата градина, озвучена от птичи песни и глъч на играещите деца наоколо. Пераро обясни, че събитието е продължение на месеца на Италия, започнал с Италианския фестивал и е предназначено за широката публика. „Ние ще съберем на една сцена музика, театър, пластично и кулинарно изкуство. Ще започнем без официално откриване, нещо типично за нашите народни празници. Целта ни е да накараме софиянци да се забавляват, докато им разказваме за Италия. За да завладееш хората, трябва да създадеш радост, а не да бъдеш досадно скучен“, обобщи Пераро.
Област Пулия открива седмицата довечера с музикална атракция от 20,30 часа. Столичани ще имат привилегията да се насладят на тръпнещите ритми от народната традиция на полуостров Саленто, за която са характерни пицика, таранта и други танци. Вероятно присъстващите ще се впечатлят най-много от тарантата, танц с доста емоционално натоварени ритми. За произхода му има и легенда, че човек ухапан от тарантула е започнал да се тресе от конвулсии, а впечатлените присъстващи превърнали агонията му в изкуство. Тази програма ще бъде представена и в четвъртък, като организаторите се надяват поне една от двете вечери да не е дъждовна и да привлече много зрители. „Област Пулия е свързана със София заради Коридор номер 8. Въпреки че коридорът още го няма, групата от Саленто ще пристигне по очертаното трасе.
В петък вечерта, на 19 юни, любителите на модата ще имат възможност да присъстват на уникално безплатно италианско дефиле. Ще бъдат представени атрактивни модели от 50-те години до наши дни под мотото „Половин век италианска мода и музика на лунна светлина“. Пераро обясни, че това, което ще видят столичани в петък вечер, няма да е чисто ревю, нито обикновен концерт, а един уникален прочит на последните 50 години на италианската история чрез модата и музиката. Римската киностудия „Чинечита“ прави първите си стъпки през 50-те. За кратко време успява да привлече големи актьори на Холивуд като Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, които са поръчват своите сценични костюми в Рим. Местни шивачи, като сестри Фонтана, с годините се превръщат в големи стилисти. Така се раждат световноизвестни имена като Валентино. На ревюто ще бъдат демонстрирани облекла, които не са били на пазара, а са по-скоро музейни експонати, в случая колекцията е от музея на Фондация Сартирана, Павия. Манекенките ще дефилират с тоалети типични за 50-те, 60-те години и т.н. Между ревютата ще звучи музика на Джаз квартета на Лари Франко.
Театър с крака на Лаура Кибел е замислената атракция за малките в събота - 20 юни от 17 часа и в неделя 21 юни от 18 часа. Актрисата ще преобрази своите крака, ръце и колене, превръщайки ги във фантастични създания очароващи публиката.
В същите дни, но от 19 и 20 часа, ще прозвучат на два гласа инвенции на Бах. Виртуозните изпълнения на Гаетано Ферара и маестро Тициано Де Анджелис варират от Бах до джаза, от прогресивния рок до акустичния поп на Битълс.
В неделя от 16 часа децата от дома за сираци в Тотлебен с подкрепата на Асоциация „Амичи дей бамбини“ ще представят музикалния спектакъл Abracadabra boys. Асоциацията е ремонтирала част от Дома, а питомците се отблагодарили с концерт. Така възникнала и идеята българските деца да участват в дните на Италия в София.
В понеделник на 22 юни от 20 часа ще бъде изнесен концертът на мандолинен оркестър Prima visione“, а във вторник на 23 юни изпълнението на групата Capone BungtLangt със сигурност ще привлече много столичани със музиката си „родена от отпадъци“. Оригиналните им инструменти са събрани от отпадъци – мацара е китара от парчета паркет, басо да понте е бас, направен от паркет, плочки, пътни светлоотразители. Буатерия ударни е от контейнери за боклуци, метални стойки, всякакви железа, а ксилофонът от френски ключове. Оригиналната музика на групата е вид протест послание за опазване на природата.
През седемте дни в различните шатри италиански кулинари ще представят специалитети от различни области на страната си – пица, паста, сладкиши, сладолед... Присъстващите не само ще имат възможност да похапнат, но и да дегустират и първокласни италиански вина.
За тези, които предпочитат духовната храна, е и шатрата книжарница, където ще се предлага италианска литература.

Станете почитател на Класа