Дон Жуан възкръсва в античния форум „Августа Траяна“

Елиана Митова

Стефано Пода, по-известен в артсредите като Човекът опера, поставя „Дон Жуан” в Стара Загора. Прелюбопитният спектакъл ще оживее на 19 юни в античния театър „Августа Траяна“. Само по себе си събитието е съизмеримо с най-големите оперни постановки на открито, които се правят по света. Стефано Пода е завладяващият магьосник на оперната сцена, който прави всичко сам. В търсене на оперното и естетическото единство успява да усвои и да използва по блестящ начин целия спектър от театрални техники и да се превърне в режисьор, сценограф, автор на костюми, осветление и хореография. С всичко това той се е нагърбил, реализирайки старозагорския „Дон Жуан“. Пода се озовава на древните камъни на „Августа Траяна“ буквално от сцената на последния си спектакъл "Таис" - много важен проект, осъществен през декември в театър "Реджо", Торино. Това е първата му голяма постановка в родна Италия. За нея вече се говори като за уникално събитие, за епоха в съвременната оперна режисура.

Какво е довело един от най-модерните и световноизвестни оперни режисьори в Града на липите? Късметът да срещне директора на Държавната опера Веселин Стойков, превъплътил се през 2006 година в неговия Дон Жуан. Срещата между двамата – певеца и режисьора – е толкова ползотворна, че Пода пожелава отново да работи с талантливия певец, който вече е директор на оперен театър. „Хората са прекрасни, както се вижда, бързо се усетихме и се разбираме без много приказки, идеално са подготвени. Веднага разбират какво се иска, явно много си обичат работата. Работа с творци, които съдействат да създадем нещо ново и вълнуващо, е най-големият подарък за всеки артист. Много съм развълнуван, защото съм за пръв път в страна от Източна Европа. Чувствам се като дете, като новак, който започва всичко отначало, и съм много развълнувам. От доста години пътувам по света и съм обиколил много страни, но в България ме изпълва прекрасна зареждаща енергия”, казва Пода.
Правил е "Дон Жуан" вече 15 пъти, но вътре, в зала. Това е първата опера, която му донася много щастие и успехи. Тя позволява да направи абсолютен диалог между изкуствата и да събере в едно театър, история, философия и музиката като обединяващ дух, който няма нужда от рамка.
„За пръв път правя "Дон Жуан" на открито. Античният форум "Августа Траяна" е място с особено излъчване. Фантазията ми експлоадира и започна да работи. Дава ми възможност да открия нова естетика и да експериментирам нови форми за позициониране например на солистите, на оркестъра, на хора и на всички участници.
Вярвам, че модерността в изкуството не е в костюмите и в това, което се показва, а е в цялостното послание, което стига до душата. И в днешния ден в глобализирания свят истинската модерност е да се върнем към античността, към корените”, казва Стефано Пода.
„Дон жуан” ще бъде театрален спектакъл, който ще спази концепцията на Лоренцо да Понте, либретиста на творбата. Мястото е идеално, защото този спектакъл предразполага към една по-голяма близост между зрителите и актьорите, които ще играят долу. Оркестърът ще бъде сложен отстрани, тъй че солистите да могат да бъдат близо до публиката. „Дон Жуан” на Пода е човек, вечно търсещ новото в живота, експериментатор, борец за истината. Ще бъде много банално и скучно, ако го разглеждаме само като завоевател на женски сърца. В моята версия Дон Жуан не умира никога”, казва режисьорът.
Сред солистите са великолепната Радостина Николаева, Линка Стоянова, Веселин Стойков, Антон Радев, Александър Марулев, Атанас Младенов, Марк Фаулър. „Постановчикът е обзет от творческия ентусиазъм на екипа, както и се надява на емоционална среща с публиката.

Станете почитател на Класа