219 филма се въртят на фестивала „В Двореца“

Седмият международен фестивал на документалното кино „В Двореца“ стартира в събота в Балчик. Участниците, официалните гости и VIP лицата ще се съберат на парти с участието на P.I.F. и изгряващите Apo&Nevena.
„В Двореца” е международен фестивал за професионални късометражни филми, непоказвани досега в България, с дължина до 45 минути. Това е първият фестивал за късометражно кино у нас, финансиран от Програма МЕДИА на Европейския съюз. Мисията на международния фестивал за късометражно кино „В Двореца” е да промотира професионалната късометражна продукция, да окуражи междукултурното сътрудничество и да популяризира водещите международни тенденции в късометражното кино и аудиовизуална култура. В основата е състезателната програма, която включва шест секции и представя 200 селектирани филма от цял свят. Другата водеща дейност е образователната програма, която се състои от разнообразни модули, като майсторски класове, уъркшопи, семинари и синьо училище за студенти. Третата е свързана с професионални срещи на индустрията, която спомага за установяване на контакти и комуникация между различни професионалисти и става база за бъдещи сътрудничества.
Тази година състезателните програми са шест: основна международна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; телевизионна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; рекламни и музикални клипове; студентски филми с категории за игрален, документален и анимационен филм; програма In Between за хибридни форми и формати.
За селекция са получени 4128 филма от 87 държави (за сравнение миналогодишният брой е 1600 филма от 72 държави) - в рамките на седмото издание на фестивала “В Двореца” ще бъдат показани 219 филма от 42 държави.
„Тази година фестивалът е по-мащабен отвсякога и фактически денонощен. Имаме огромен брой чуждестранни гости – филмови светила и професионалисти, както и заместник-министър - председател на жури. Иван Токаджиев ще ръководи жури от професионалисти, в което Пламен Масларов и Антони Цонев ще му помагат да оценят телевизионната програма”, каза Цанко Василев, директор на фестивала. „Имаме музикална програма от първата до последната фестивална нощ с български групи и DJ-и. Те ще ни забавляват през нощта.”
Програмата от лекции започва в неделя сутринта с отворена лекция и дискусионна сесия със Санди Либерсън и майсторски клас на Адела Пеева. Филмовата програма стартира в неделя с филми от два от конкурсите – студентски и основен. Останалите филмови програми – In Between, телевизионна и за музикални и рекламни клипове, ще бъдат на показ от понеделник.
Уъркшопите и прожекциите ще се провеждат едновременно във всички зали на Двореца в Балчик. Концертите ще са на открито – на плажа, където хората се отпускат, говорят за кино и мечтаят заедно и където всяка нощ е бъдещ филм, а всеки филм е една сбъдната мечта.

Станете почитател на Класа