Издателят Недялко Недялков пиратства „Романът на Яворов“

Издателство „Милениум“ на Недялко Недялков, собственик на сайта „Пик“ и в. „Ретро“, нахално е издало „Романът на Яворов“ на Михаил Кремен без да има авторски права върху него, става ясно от отворено писмо до медиите на издателство „Колибри“, което притежава авторските права върху книгата.

Михаил Кремен е писател, починал през 1964 г., чието най-известно произведение е именно мемоарната книга за Яворов, с когото е бил приятел. Според българския Закон за авторско право и сродните му права, който е аналогичен на законите в цивилизованите страни и съответства на международните конвенции по въпроса,  за такова произведение авторските права се притежават от наследниците на писателя до 70 години след смъртта му. В случая правата са до 2034 г., а издателство „Колибри“ има договор с наследниците на Михаил Кремен за преотстъпване на авторските права.

Ето текста на отвореното писмо по повод издаването на „Романът на Яворов“ на Михаил Кремен от „Милениум“:

Издателство „Колибри“, водещо българско издателство, изразява дълбокото си възмущение и изненада от публикуването на гореспоменатото произведение в разрез с всички норми в книгоиздаването и в нарушение на българското законодателство.

Издателство „Колибри“ има сключен договор с наследника на автора на творбата Михаил Кремен, който му е преотстъпил изключителните авторските права върху произведението с цел издаването му на български език на територията на Република България и извън страната в целия свят. Договорът е подписан в началото на 2018 г. и ръкописът е включен в издателския план на „Колибри“.

 

 

Михаил Кремен, 1884 – 1964

 

По силата на този договор издателство „Милениум“ очевидно не разполага с авторските права за публикуването на творбата. Това личи ясно и от липсата на знак за авторско право в новоизлезлия двутомник „Романът на Яворов“ с логото на издателство „Милениум“.

„Колибри“ ще потърси правата си по съдебен ред с оглед на пропуснати ползи, имуществени и неимуществени вреди, нанесени на издателството и нарушаване на закона за интелектуалната собственост. Жалба ще бъде внесена в прокуратурата незабавно и ще се вземат всички законови мерки за понасяне по последствията от това грубо нарушение на авторските права.

Обръщаме ви внимание, че всеки, който разпространява и продава „пиратското“ издание на „Милениум“ на „Романът на Яворов“ става съучастник в нарушаването на Закона за авторското право и сродните му права.

Заглавието е на редакцията

 
 

Станете почитател на Класа