Гърция си иска части от Акропола

Новият музей, открит на прочутия Акропол в Атина, тепърва ще провокира конфликти между Гърция и Великобритания, коментират световните агенции.
Сред експонатите все още не присъстват мраморните фрагменти от Партенона, които в началото на XIX в. бяха изнесени от страната от лорд Елджин - тогавашния британския посланик в Османската империя. Древните парчета са изложени в Британския музей, въпреки че Гърция отдавна настоява да си ги получи обратно и отдели за тях в новия музей специална галерия, съответстваща на точните размери на храма на Партенона и 115-те му секции.
Британците досега отказваха да върнат колекцията на Гърция с мотив, че сделката с лорд Елджин е била законна и че предметите имат възможно най-добрата защита в Британския музей.
Ценните фрагменти са украсявали мраморния фриз на храма на Атина Партенос на Акропола.
Първоначално бе предвидено музеят, чието изграждане за пръв път бе предложено преди три десетилетия, да бъде открит преди олимпийските игри в Атина през 2004 г., но това не стана по технически причини.
Откриването на новия музей, което председателят на Европейската комисия определи като "едно от най-значимите събития за наследството на Европа и за световната култура", беше отбелязано с парти, което ще продължи цяла седмица. Правителството очаква да привлече 2500 посетители още през първите три дни след откриването, а годишно се очаква новият музей да бъде посещаван от най-малко 2,5 милиона души. За да стимулират посещенията, домакините решиха през първите шест месеца входът да струва само едно евро, колкото е цената на билет за градския транспорт в Атина.
Новият музей на Акропола е разположен на площ от 20 хиляди метра и подслонява над 4200 антични предмета. На откриването присъства и българският президент Георги Първанов.

Станете почитател на Класа