Студент измести професори в конкурс по композиция

Емерих Амбил, студент по композиция в Нов български университет, спечели международния конкурс по композиция “Проф. Марин Големинов”. Международно жури под председателството на известния холандски композитор Родерик де Ман взе решение наградата да бъде поделена с Дженифър Фаулър (Великобритания) за творбата й, тъй като разликата в точките между двамата е много малка. Амбил печели с творбата си “Триптих”, а Дженифър - с “Towards Release” за цигулка и маримба. В журито заседаваха авторитети от ранга на Фъргюс Джонстън (Ирландия), проф. д-р Жан Ив Босьор (Франция) и от българска страна проф. Димитър Козев, Кирил Илиевски и Михаил Големинов. Журито даде висока оценка и на още две произведения - „3 прелюдии” от Любомир Денев (България) и Трио за маримба, кларинет и пиано от проф. Красимир Тасков (България).
През есента на 2008 г. музикална къща Orange Factory проведе за първи път Международния конкурс по композиция „Проф. Марин Големинов” по случай 100-годишнината от рождението на композитора. Конкурсът е достъпен за всички композитори от всички страни по света без ограничения от какъвто и да е характер.
Идеята на конкурса по композиция е да се представи част от картината на съвременното композиторско творчество. Всеки композитор може да участва в конкурса само с едно произведение, написано не по-рано от 2005 година, за един или повече инструмента, във всички комбинации на следния инструментариум: 2 цигулки, виола, виолончело, перкусии, клавишни /пиано, чембало/.
„Триптих” за струнен квартет е написан през 2007 г. Произведението е от три части, като цикълът е затворен от класическо подно, написано с помощта на съвременни изразни средства. Авторът Емерих Амбил в момента е студент последна година магистратура в Нов български университет, специалност „Композиция” при проф. Стефан Драгостинов.
Творчеството на Емерих Амбил включва произведения за струнен квартет, пиано, духови инструменти, струнен оркестър и солови инструментални пиеси.
Официалното връчване на наградите и изпълнението на наградените творби ще се състоят по време на тържествен концерт, който ще се проведе до края на 2009 година в рамките на концертния сезон.

Станете почитател на Класа