Емил Вълев рисува жени в меланхолия

Основателят на даркуейв групата "Виолетов генерал" Емил Вълев откри снощи изложба в столичната галерия "Сезони". Платната на Емил отново събраха постоянни негови фенове, както и ценители, които не пропускат оригиналните артизяви в столицата. „Търся красотата и енергийни формули, които поднасям чрез художествения принцип”, казва авторът, който се появи на артсцената с нови живописни платна. В тях в меланхолични пози са застинали жени - зареяли поглед в своето безвремие.
Емил е роден през 1957 г. и завършва живопис в академия Бо-з-ар в Париж. Свири на китара от дете. През 1989 г. основава легендарната група "Виолетов генерал". Авангардният музикант се развива паралелно и като художник. През 2007 г. участва в пленера на Сигма Капитъл за съвременна живопис. Автор е на проекта за национално лого на България, възложен от Министерство на икономиката и одобрен от Съвета за европейска интеграция. Розата – критикувана и възхвалявана, вече години наред представя България по целия свят.
Рисунката изобразява цвете и слънце в оранжево, жълто и червено, а надписът "България" на кирилица и латиница е в зелено. За мнозина тази роза е върхът в графичната визия за България, за други – знак с негативно звучене. По-важното е, че тя предизвиква дискусии и продължава да привлича погледа на зрителя.
Емил се е отдал изцяло на изкуството си и не прави никакви компромиси в това отношение. Което естествено си има цена, често пъти с обратен знак. Има три неща, които по никакъв начин не се връзват с Емил и с неговите картини - това са конюнктура, номенклатура и конформизъм. И три други, които се връзват - интересен, модерен, световен. Негови произведения са на корицата и илюстрират разкази към англоезичното списание ORPHIA и сборниците „Нова българска фантастика`91“ и „Моделириум“.

Станете почитател на Класа