9-годишна българка спечели ветроходния турнир на Карла

Ивайло Харалампиев, Мадрид, специално за „Класа“

Карла Ройо Виянова, съпругата на княз Кубрат, организира първия турнир по ветроходство за деца под патронажа на собствената си козметична линия Carla Bulgaria Roses Beauty. Надпреварата се състоя в испанския курорт Бланес на испанското крайбрежие Коста Брава. Снахата на Симеон Сакскобургготски реши не само да спонсорира състезанието, но и да участва със собствена яхта. Карла заложи на 9-годишната българка Виктория Хинковска, която живее и тренира в Балмес. Безапелационната победа на българското момиче на практика не учуди никого, защото тя се очертава като една от надеждите на голямото ветроходство. Веднага след като победи в клас „Оптимист”, Виктория замина за тренировки в България, за да се опита да спечели място за Европейското първенство по ветроходство.
„Виктория представя прекрасно философията на нашата марка – природа, здравословен живот, конкурентоспособност”, каза Карла специално за „Класа”.
Турнирът раздаде награди в три възрастови категории. „Разбира се, нашият първи конкурс е нещо все още малко, почти семейно. Но исках да бъде за деца, защото големите марки никога не подкрепят детския спорт, все гледат да стоят зад големите риби в спорта и да търсят големи печалби. А никой не се сеща за децата. А спортът, независимо каква е дисциплината, е най-добрият начин децата да се занимават с нещо приятно и полезно. Имам личен опит – и тримата ми синове много обичат спорта, метнали са се на баща си. И аз, разбира се, съм безкрайно доволна от това. С други думи – колкото повече едно дете спортува, толкова по-малко време му остава да се занимава с глупости, които в тези времена изобилстват. Така и аз съм много по-спокойна.”
Тримата синове на Карла и Кубрат - Мирко, на 14години, Лукас, на 12, и Тирсо, на 7, вече правят първи стъпки във ветроходството, карат зимни и водни ски, понякога играят тенис, голф, карат колело. Заедно с баща си ходят на лов с изключение на средния син Лукас. „Той вече има твърди убеждения и настоява, че иска да се радва на природата, затова отказва да ходи с баща си и братята си на лов”, коментира майка му. Лукас обаче толкова си пада по футбола, че миналата седмица изненадал Карла с избора си на място за празнуване на 12-и рожден ден. „Казва ми: „Мамо, искам да играем с приятелите ми един мач, ама на истинско игрище!“ Така че му наех едно игрище в квартала за два часа и беше на седмото небе!”, доволна споделя Карла. Лятната ваканция семейството както обикновено ще раздели на две – половината в Сантоня в Северна Испания, а после на юг, в Кабо де Палос близо до град Мурсия.
Козметичната линия на Карла, изцяло базирана на българската роза, която се произвежда в Казанлък, се продава с голям успех на испанския и португалския пазар. Но и Карла има антикризисен план: „Готови сме с нови продукти, в този бизнес постоянно трябва да вадиш на пазара новости, но заради кризата за момента ще задържим малко лансирането и ще се концентрираме в затвърждаване на позициите.” И все пак марката не престава да разширява пазарната си мрежа, а скоро всички продукти вече ще могат да бъдат продавани и по интернет в цяла Европа. Княгинята на Панагюрище е особено доволна от факта, че получава и много коментари от България на блога си в интернет www.carlabulgaria.com/blog.

Станете почитател на Класа