10-те златни момента на Майкъл Джексън

Слабото момче от Гери, щата Индиана, с панталонки тип чарлстон и лъчезарна усмивка, Майкъл Джексън, прави първите си стъпки на сцената на 11 години, като част от незабравимата група Jackson 5. Майкъл и братята му Джаки, Тито, Джърмейн и Марлън подписват през 1968 г. договор с компанията Motown Records, която е една от най-влиятелните през 70-те години на миналия век. Те постигат зашеметяващ успех, като достигат номер едно в класациите Billboard Hot 100. Групата Jackson 5 е представена на публиката от Даяна Рос на 11 август, а първият им сингъл I Want You Back става първият им хит. Майкъл започва самостоятелна кариера през 1971 г. с Got to Be There, а през 1975-а прекратява договора си с Motown Records и подписва с CBS Records (по-късно Sony Music Entertainment).

Албумът “Трилър”

Албумът „Трилър”, който излиза през 1982 г., е сензация и превръща Майкъл Джексън в световна суперзвезда. Сп. „Тайм” пише за славата му „Джексън е най-голямото нещо, което се е появявало след „Бийтълс”. Талантливият музикант успява да продаде от този албум рекордните 45 млн. копия. Този касов успех не успял да постигне никой друг изпълнител в историята. Той позволява на Майкъл да спечели 8 награди „Грами“ и да се задържи на върха в класациите в продължение на 37 седмици. През следващите десетилетия "Трилър" е продаден в над 109 милиона копия, а този рекорд едва ли скоро ще бъде подобрен.

Дебютът с белите ръкавици

Майкъл Джексън създава своята „запазена марка” през 1983 г. в телевизионно предаване с прочутите си бели ръкавици, като след този момент той е познат така навсякъде и от всички. Избухва истинска Джакомания: децата го имитират, а много по-късно през 2006 г. негови ръкавици са продадени чрез eBay за 35 000 долара. През декември 2008 г. Кралят на поп музиката изпада във финансови затруднения и обявява, че планира да продаде оригиналните ръкавици, с които изпълнява Billie Jean на аукцион, но впоследствие се отказва.
В пламъците
На 25-годишна възраст Джексън претърпява инцидент, докато снима реклама на „Пепси” в Лос Анджелис, по време на която заради пиротехническите ефекти се запалва косата му. Докато изпълнява песента Billie Jean пред повече от 3000 фенове, той е сериозно ранен и постъпва в болница с изгаряния по лицето втора степен. Тогава певецът претърпява сериозна пластична операция, която променя вида му. През 2004 г. компанията VH1 пуска лента, озаглавена Man in the Mirror, която пресъздава инцидента.

„Лунна стъпка”


С прословутата си „Лунна стъпка” Джексън изглежда като най-щастливия човек на света, обут в тесни черни панталони и искрящо бели чорапи. Уникалният танц е съчетание на невероятна пластичност на тялото и дисциплина. Танцовият му дебют е през 1983 г. в телевизионно шоу, но във видеото към песента Billie Jean е невероятен и надминава всички очаквания. По този начин освен икона в музиката за съвсем кратко време той става и идол в танца.

„Невърленд”

През 1987 г. Майкъл Джексън купи ранчото „Невърленд", разположено в долината Санта Инес, близо до Лос Анджелис, с намерението да създаде приказна страна за децата. Името на имението е взето от историята за Питър Пан, където има остров, наречен Невърленд, на който децата никога не порастват. Веднага след това той построи зоопарк и място за панаир върху 1100 хектара земя северозападно от Санта Барбара. Имението му бе затворено през 2006 г., след като той не успя да плати на персонала и за застраховка. Дълговете му възлизат на 25 млн. долара. Освен всякакви въртележки и пързалки в имението можеха да се видят и четири жирафа и други екзотични животни. Майкъл бе изключително привързан към шимпанзето си Бабълс, за което се говори, че двамата споделяли дори една спалня и баня. Бабълс, който бе осиновен от певеца през 1985 г. от медицинска лаборатория, е прочут с това, че може и да танцува запазената марка на своя стопанин "Лунната стъпка". Персоналът в ранчото твърди, че животните усещали, че стопанинът им го няма и тъгували за него.

Неочакван брачен съюз.

Неочаквана стъпка е бракът му с дъщерята на Краля на рока – Лиза Мари Пресли, сключен тайно през май 1994 г. в Доминиканската република. Прочутата двойка се появява за пръв път публично на наградите на MTV през същата година и взривява аудиторията, още щом водещият ги представя с „Господин и госпожа Майкъл Джексън”. В. „Ню Йорк таймс” ги определя като “изненадваща двойка”. Този брак е нов имидж за Джако, отговор на редица обвинения в педофилия, отправени към певеца. Въпреки това бракът им не потръгва и двамата се разделят две години по-късно.

„Висящото дете”

Докато изпраща въздушни целувки на многобройните си почитатели от балкона на президентския апартамент в хотел „Адлон” в Берлин, държейки 9-месечния си син Принс Майкъл II, изведнъж хвърля детето надолу. По-късно феновете, които първо крещят от възхищение, а след това от ужас, разбират, че детето е кукла. Това се случва през 2002 г. и е едно от паметните събития в живота му. Пред репортери, певецът коментира, че никога не би застрашил живота на децата си по никакъв начин и че може би е допуснал грешка. По ирония на съдбата Джексън пристигнал в Берлин, за да получи награда за благотворителност към нуждаещи се деца.

„Да живееш с Майкъл Джексън”


„Да живееш с Майкъл Джексън” е едно от най-силните интервюта, разкриващо моменти от личния живот на певеца и е взето през 2003 г. от британския журналист Мартин Башир. То продължава два часа и е гледано от 27 млн. души. В продължение на шест месеца – от средата на 2002 г. до януари 2003 г. Башир провежда серия от интервюта с певеца, които да отговорят на обвиненията, че Джако е злоупотребявал с малолетни. Джексън признава, че много деца са спали в едно легло с него, но отрича да е имал сексуален контакт с някое от тях. Певецът и журналистът посещават търговски център, където Джексън се впуска в шопинг маратон и похарчва над един милион долара. Певецът отрича да има операции по лицето.

Пред съда


През декември 2003 г., месеци след като излезе интервюто „Да живееш с Майкъл Джексън”, в което споделя, че е делил едно легло с деца, Джексън е изправен пред съда за злоупотреба с малолетни и го грозят 20 г. затвор. Обвиненията са отправени от 13 годишно момче, което твърди, че Джако му е давал алкохол и му е показвал порнографски материали в „Невърленд”. Процесът събира хиляди почитатели на певеца, които идват да го подкрепят. След вероятно извънсъдебно споразумение с тъжителите, съдът оправдава Джексън по всички обвинения.

Лекарят на певеца се е борил докрай

Адвокатът на личния лекар на Майкъл Джексън съобщи, че неговият клиент открил слаб пулс, когато преглеждал Джако в леглото му. Адвокат Едуард Черноф каза, че доктор Конрад Мъри влязъл в стаята на певеца, установил, че той не диша, но доловил слаб пулс, след което незабавно започнал да му прави изкуствено дишане. Доктор Мъри твърди, че не е предписвал на Джако лекарствата демерол и оксиконтин.

Майката на Джако иска попечителство над децата

Майката на Майкъл Джексън ще поиска попечителство над децата му. Катрин Джексън е поела грижите за децата след внезапната смърт на звездния им баща. Бившата жена на Джексън Деби Роу е майка на двете по-големи деца, а третото беше родено през 2002 г от майка-заместничка, чиято личност не беше разкрита. Роу се е отказала от правата над децата, но има сериозен шанс да спечели попечителство, защото е единственият жив биологичен родител. Тя обаче ще бъде изправена пред силна правна опозиция от страна на семейството на Джако.

Търси се завещание


Семейството на Майкъл Джексън заяви, че все още не знае дали певецът е оставил завещание, преди да почине внезапно на 50-годишна възраст. Това каза за медиите адвокатът на семейството Лонъл Макмилан. Той заяви, че има сведения за съществуването на завещание, но уточни, че „засега на семейството не е представено нищо”. Ако не се появи завещание, цялото имущество на Майкъл Джексън ще премине в ръцете на децата му.

Последен албум

Концертът на Майкъл Джексън, който бе част от прощалното му турне и бе планиран за 13 юли в Лондон, може да се появи на DVD. Всички репетиции около This it Tour на Майкъл Джексън са заснети и е възможно в най-скоро време да се появи на пазара. Този запис е трябвало да послужи като закачка по време на голямото шоу на звездата. След кончината му и огромните загуби от анулирането на предвидените 50 концерта, AEG, промоутърът на Майкъл смята да се възползва от тези аудио- и видеоматериали, за да пусне на пазара DVD. На този етап AEG Live отказва да потвърди тази информация.

Станете почитател на Класа