Борис Христов поздравил Мими Балканска с картичка от Италия

Музеят „Борис Христов“ получи ценен автограф от биографа на легендарната оперетна звезда Мими Балканска – поздравителна новогодишна картичка с подписа на певеца, изпратена до артистката. Събитието е далечната 1970 година. Борис Христов е в Неапол, където дочаква хористи от Софийската народна опера. Предстои им спектакъл на „Борис Годунов“. Хористите предават на големия артист поздрави от Мими Балканска.

 

 

1aassddff

 

Той, от своя страна, изпраща поздравителна новогодишна картичка, върху чиято предна корица е залепена репродукция на картина от неговата лична колекция. Изпраща и две свои снимки с автограф – едната, от „Борис Годунов“. И и обещава, че щом пристигне в София, ще я посети в дома и на ул. „11 август 1 а“ и ще я прегърне. „Целувам Ви ръка, славна Мими Балканска“, пише Борис Христов. Срещата между двамата колоси не се е състояла. Но запазените саморъчно написани думи от великия бас подсказват, че в младостта си той може би е гледал Мими Балканска на сцената. Може би дори е въздишал по нея като стотиците мъже, зърнали красивото и лице и сексапилното тяло.

 

Биографът на Мими Балканска – журналистката Елиана Митова, получи подкрепата на г-жа Елена Драгостинова, директор на музея „Борис Христов“, за да може 115-тата годишнина от рождението на звездата да бъде отбелязана в концертната зала. Артисти от Музикалния театър, акомпанирани от пианистката Ирена Аврамова, пяха в памет на своята велика предшественичка. Събраха се четири Царици на чардаша – Светлана Иванова, Марияна Арсенова, Еделина Кънева и Добрина Икономова – дъщерята на естрадния певец Димитър Йосифов.

 

И двама Едвиновци – неостаряващият Арон Аронов и Пеньо Пирозов. И зазвучаха Калман и Лехар. Когато в залата се разля дуетът „Помниш ли ти“, мнозина заплакаха. А арията на Графиня Марица нажежи страстите. Почетната гостенка на фиестата – г-жа Веста Ранкова, дългогодишна секретарка на Вера Калман, а сега – на дъщеря и Ивонка Калман, бе готова да разцелува певицата Еделина Кънева. „За мен „Графиня Марица“ е по-хубава от „Царицата на чардаша“, каза г-жа Веста. А Еделина Кънева допълни, че Марица е любимата и роля. Спомени за съвместната си работа с Мими Балканска сподели проф. Светозар Донев. Той е израснал в оперетния театър покрай втория си баща – диригента Илия Стоянов – Чанчето. А синът на проф. Донев, Стефан, е кръщелник на Мими.

 

Сред гостите бе и единствената ученичка на Мими Балканска – оперетната прима Теодора Георгиева, заедно с дъщеря си - талантливата журналистка от в. „24 часа“ Ярослава Прохазкова. Голямата наша драматична актриса Джуни Александрова уважи събитието и поднесе на Елиана Митова личен дар – допълненото издание на биографичната си книга „На глас“. Сестрите Жени и Мими Елмазови – щерки на прославения буфо бас Павел Елмазов и на фитофармацевтката Лили Елмазова, също уважиха празника. Мими Елмазова е родена на една и съща дата с Мими Балканска – 23 юли. Младата и просперираща художничка Жаклина Симова и майка и, Росица Симова се появиха с яркочервени рози и две купи домашни банички Събитието бе уважено и от депутата от гражданската квота на ГЕРБ Диана Саватева, която дискретно седна сред публиката, доведена от адвокат Надежда Ковачева и съпруга и – журналиста Петър Бучков.

 

В неформален разговор г-жа Саватева изрази възторга т преживяното. Коктейлът, заръчан от Елиана Митова, едва стигна за всички, но виното остана. В градината на уютната къща хората предпочитаха да разговарят, да си припомнят миналото, а не да се напиват. Мнозина питаха къде могат да си купят книгата за Мими Балканска, но тя отдавна е изчерпана. „Дано смогна за 120-тата годишнина на Мими да преиздам книгата. Тази жена ме научи на толкова много неща! Научи ме да уважавам себе си, да ценя семейството си и родителите си и да не жаля за мъжете, които съм изгубила. Винаги ще дойде нов мъж в живота ти и ще е по-добър от предишния!

 

 

 

Ако един те остави, намери си друг! Този, който те е оставил не те е заслужавал, забрави го, Господ ще го накаже сам да остане, потомство да не създаде“, така ми говореше Мими. И беше напълно права. В живота си получих толкова много любов, имах прекрасни партньори, сега се радвам на способен син и верен мъж“„ каза Елиана Митова. На излизане от музея всички си припяваха „Ех, майко, майчице…“, от „Царицата на чардаша“. И благодаряха на Елена Драгостинова, че даде шанс хубавото събитие да се случи на възможно най-хубавото място. Знае се, че музеят „Борис Христов“ има подписан договор за съвместна дейност с испанската неправителствена организация MPDL ARAPAZ ARAGON, която работи в България от началото на 90-те и чийто представител - посланик Богомил Герасимов, е голям почитател на оперетното изкуство.

 

В случая , без да се срамува, той изпълняваше логистични задачи и беше личен шофьор на почетните гости. А официален фотограф на събитието бе г-жа Мари Къналян, по-известна като фотограф на в. Ереван и на арменското малцинство в София. През цялото време тя не изпусна апарата, готова да документира всеки миг от фиестата.

Станете почитател на Класа