ПРИМАТА НА СОФИЙСКА ОПЕРА ИВАНКА НИНОВА ВЕЧЕ Е ПРОФЕСОР В МУЗИКАЛНАТА АКАДЕМИЯ

61645040 3283266965024149 6938081610088579072 n

 

София, 03-06-2019 г. | Дългогодишният солист на Софийската опера и балет - мецосопранът Иванка Нинова, получи академичната длъжност "Професор" във Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА) в София. Нинова защити успешно всички изисквания по процедурата пред комисия на Академията и външни оценители.

 

Иванка Нинова води свой клас във висшето училище от 1992 г., а през 2001 г. стана "Доцент" по оперно пеене.

 

"Работата със студентите винаги ми дава огромна радост. Много зареждащо е да виждаш как в течение на времето гласът на всеки от моите възпитаници се развива и те порастват, като с много работа и усърдие всеки от тях се преобразява в завършен певец", разказва проф. Иванка Нинова. "Винаги съм отделяла голяма част от времето си на моите ученици. Най-важното нещо в пеенето, след наличието на талант, разбира се, е певческото дишане. Защото то е фундамента на школуваното и професионално пеене. Самата аз принадлежа на белкантовата естетика и през целия си творчески път съм се стремяла да следвам няколко важни неща: лекотата в пеенето, съвършенството, оперните италиански стандарти. Никога не съм търсила самоцелното показване на глас. Следвала съм стриктно всички изстисквания на композитора, указани в партитурата - динамика, щрихи и стил. Всичко това се опитвам да предам на своите ученици. Винаги им казвам, че не е важно да се пее силово и самоцелно във фортисимо, не бива певецът да се преекспонира и да доминира вокално, а най-важното е да се прави МУЗИКА!".

 

Проф. Иванка Нинова признава, че неразделна част от обучението и представянето на певеца на сцената е актьорската игра. "Именна актьорската интерпретация е неразделна част от постигането на завършен и цялостно изграден пълнокръвен вокален образ и роля. В часовете по пеене акцентирам и обръщам внимание изключително много на актьорското майсторство. През всяка учебна година - от 1995 досега, осигурявам на моите ученици минимум един концерт с оркестър. Старала съм се да организирам и цялостни спектакли на моите ученици - с костюми, хор, декор и оркестър. Студентите от моя клас имат изиграни цялостни спектакли, сред които: "Слугинята - господарка" на Перголези, "Любовен еликсир" и "Нощният звънец" на Доницети, "Севилският бръснар" на Росини. За първи път представихме на руски език, в оригинал, едноактните опери на Цезар Кюи - "Червената шапчица" и "Котаракът в чизми" - продукция, която бе и премиера за България на тези заглавия . Спектаклите, показани през 2015 г., бяха под патронажа на посланика на Руската Федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров. Реализирахме също така "Телефонът" на Меноти, а с особен успех преминаха Оперетните гала вечери, които се състояха на сцените на: Музикалния театър в София (две години подред), Старозагорската опера, Държавна опера - Варна, драматичните театри във Видин и Враца. Продукциите бяха с костюми и декори, а ариите, дуетите и ансамблите от любимите на публиката оперетни заглавия бяха аплодирани сърдечно, което изпълни с особена радост мен и младите певци".

 

Като част от преподавателската работа на проф. Иванка Нинова са и майсторските класове, които тя провежда в Музикалните академии на Кишинев(Молдова), Донецк (Украйна), Сеул (Южна Корея), Отава (Канада), Македония. Проф. Нинова преподава през лятото на последните три години и във Варна, където в майсторските й класове се включват не само студенти, но и действащи певци, в това число и от поп сцената.

 

"Тази година е важна и щастлива за мен, защото отбелязвам 60- годишен личен юбилей и 30 години творческа дейност на сцената на Софийската опера и балет. Висока оценка и израз на признание за моята работа, които много ме зарадваха, бяха връчените отличия: "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, по-рано тази година, а на 24-ти май бях удостоена и с приза "Деятел на изкуството и културата" на Община Видин - за приноса и дейността ми към културата и изкуството в региона", споделя с гордост Иванка Нинова.

 

"Щастлива съм, че с времето моите студенти стават утвърдени имена в професията и завоюват своите успехи не само на българските сцени, но имат и свой път в чужбина - с участие и завоювани призове на големи конкурси и гастроли в престижни театри. Гордея се с много с моите отлични студенти. Едва ли бих могла да изредя всичките, но бих откроила: Петя Петрова, която е и моя асистентка от три години, Лидия Златева - Тошева, Доротея Доротеева, Валери Георгиев, Михаил Михайлов, Михаела Берова, Весела Янева, Мирела Ябанджиева, Стефани Кръстева. На всички свои възпитаници пожелавам да продължават смело напред, да не се отказват и да следват мечтите си, да прилагат всичко онова, което са научили от мен. Вярвам във всеки мой ученик. Те са част от мен, защото във всеки един съм посяла любовта към пеенето и музиката, отдадеността към изкуството, волята да работи и постига желаното, усета и стремежа към красивото белкантово пеене. Моите успехи - са и техни, а техните - мои. На добър час!"

 

51715798 10213636571014342 3852931246170570752 o

 

61671566 405903760011136 4113959373938622464 n

 

61763641 445902442865610 1544659913987325952 n

 

Станете почитател на Класа